Mijn jaar in een tent

Mijn jaar in een tent
Categorieën: ,
Publisher:

‘Wat is nou één week?’ Zei ik. ‘Dat is niet bepaald een uitdaging.’ Ik loog dat ik barstte, want één nacht leek me al doodeng. 

Voor een challenge-week die meester Sinan op school organiseert, besluit de elfjarige Zwaan geld op te halen voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als uitdaging kiest ze ervoor om in een tent in de achtertuin te gaan slapen. Dat is niet de minste uitdaging, want ze wonen heel afgelegen, en dat terwijl Zwaan met angsten worstelt – angsten die ze graag wil overwinnen. Nog voordat ze aan haar challenge begint, besluit ze die langer te laten duren dan een week: een jaar, zelfs. Het wordt een eng, moeilijk, spannend, bizar maar ook mooi en leerzaam jaar. En dat in een bijzondere tent, die alles te maken heeft met een dramatische gebeurtenis van twee jaar daarvoor…

In drie woorden

Actueel, verrassend, realistisch

In meer woorden

Zwaan schrikt van haar eigen woorden. Ze wilde zeggen dat ze tijdens de challenge week in een tent zou gaan slapen, maar voordat ze er erg in heeft, zegt ze dat ze een jaar in een tent wil blijven slapen om geld op te halen voor kinderen in vluchtelingkampen. En dat terwijl ze het echt super eng vindt om in de achtertuin te kamperen. Maar ze is vastbesloten om haar angsten te overwinnen en de challange te volbrengen. Samen met haar vader zoekt ze een fantastische tent uit, een die eruit ziet als een volkswagenbusje. Ze noemt hem Odd, naar haar vakantievriendje van een paar jaar geleden. Ze besluit zo veel mogelijk in haar tent te blijven. Ze zal er niet alleen slapen, maar er ook een beetje in wonen. Ze zal er haar huiswerk maken, vrienden uitnodigen en spelletjes spelen.

De eerste nachten vindt ze doodeng. Ze doet bijna geen oog dicht, hoort allerlei enge geluiden, maar ze zet door. Haar actie krijgt steeds meer aandacht en het geld blijft binnenkomen. Haar uiteindelijke doel is dat ze 40.000 euro op wil ophalen.

Tijdens haar jaar in de tent doet ze veel dingen die ze anders nooit had gedurfd. Bloggen en vloggen bijvoorbeeld, interviews geven. En ze houdt er enorm veel aan over. Waaronder een nieuwe vriendin en een vriend. En ze ziet een traumatische gebeurtenis onder ogen wat twee jaar daarvoor op vakantie heeft plaatsgevonden.

Al met al is het een prachtig, vlot geschreven geheel geworden over een meisje wat iets voor een ander wil doen, maar vooral minder angstig wil zijn.

Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar die van een filmisch verhaal houden.

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *