Mijn moeder is een Gorilla

‘Toen ik negen was werd ik geadopteerd door een gorilla. Daar had ik niet om gevraagd, maar toch gebeurde het’

Jonna (9) woont in een kindertehuis en hoopt net als de andere kinderen daar dat ze op een dag zal worden geadopteerd door een moeder met mooie kleren en heerlijk geurende parfum. Maar het loopt anders: op een ochtend scheurt er een roestige Volvo de keurig aangeharkte oprit van het kindertehuis op, met daarin de bijna twee meter lange Gorilla. Ze wil een kind adopteren en kiest uitgerekend Jonna uit!

Gorilla neemt Jonna mee naar de oude, leegstaande fabriek waar ze woont. Gorilla is groot en lomp en ruikt naar aap – aanvankelijk wil Jonna niets van haar weten. Maar haar ongewone pleegmoeder blijkt eigenlijk heel lief. Net als ze zich thuis begint te voelen dreigt Jonna teruggestuurd te worden naar het kindertehuis. Maar Jonna en Gorilla geven zich niet zomaar gewonnen.

In drie woorden

Adoptie, jezelf zijn, aandoenlijk

In meer woorden

Jonne woont in het kindertehuis De Paardenbloem. Al langer dan de meeste andere kinderen. Op een dag was een grote schoonmaak, alle kinderen van het tehuis hielpen mee. Dit was niet zomaar, er zou die middag iemand langs komen om een kind te kiezen. Wat ze allemaal niet wisten, was dat er een Gorilla langs zou komen. Op het moment dat de kinderen haar zagen, stoven ze alle kanten uit, alleen Jonne bleef staan. Zij is de ‘gelukkige’ die door de Gorilla geadopteerd wordt. De kinderen denken dat de Gorilla een kind wil, om het thuis op te kunnen eten. Ze is vast niet voor niets zo dik! Jonne is dan ook best bang als ze met Gorilla mee naar huis gaat.

Gorilla blijkt op een oud industrieterrein te wonen en een oud ijzerhandel te runnen. Waar Jonne in het begint plannen maakt om weg te lopen, begint ze steeds meer te wennen aan haar nieuwe omgeving, als aan Gorilla. Ze blijkt eigenlijk heel lief voor haar te zijn. De zaken gaan alleen niet heel goed. Jonne verzint een trucje om mensen meer te laten betalen voor de producten die ze verkopen.

Het blijkt dat de gemeente heel graag de grond wil kopen om daar een zwembad te kunnen bouwen. Gorilla wil blijven zitten waar ze zit, omdat ze in het oud-ijzer wil blijven handelen. Maar als de gemeente ambtenaar dreigt Jonne terug te sturen naar het kindertehuis moeten ze een plan bedenken.

Mijn moeder is een Gorilla is een verhaal over liefde en over jezelf mogen zijn. Jonne kijkt verder dan alleen de buitenkant en ontdekt dat Gorilla heel lief en zorgzaam is. Ze kan zich ook niets ergers bedenken dan dat ze terug zou moeten naar het kindertehuis.

Dit aandoenlijke verhaal is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Het staat vol met prachtige zwart-wit illustraties van Martijn van der Linden. Mijn moeder is een Gorilla, en wat dan nog?

the gravatar profile photo

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *