Mysterie in de moestuin

Ik haal diep adem door mijn neus, terwijl we de kas van Imelda inlopen. “Waar is die geur toch van?”.
“Zet Imelda zelf deze cocons op de vlinders?” zegt Bernie. “Hoopt ze soms dat de vlinders daardoor paars worden? Ze is echt gestoord!”.

Jikke kent Bernie nog maar net, als ze een geheimzinnig zaadje van hem krijgt. Het komt uit de kas van Imelda, die zich nogal vreemd gedraagt. Jikke kweekt het zaadje op tot een sierlijk klimplantje. Wel raar dat ze er jeuk van krijgt. En waarom blijven haar pompoenplanten zo klein? Jikke en Bernie gaan op onderzoek uit. Waarom houdt Imelda de planten eigenlijk verborgen? Of zijn het de witte vlinders die geheim moeten blijven?

In drie woorden

Spannend, geheimzinnig, herkenning

In meer woorden

Bij de supermarkt van Jikke en Sofie krijg je sinds deze week zaadjes bij de boodschappen. Het is de bedoeling om de allergrootste pompoen te kweken en uiteindelijk de wedstrijd te winnen. Sofie heeft zaadjes van de reuzenpompoenen, maar Jikke niet. Zij heeft de flespompoen. In de moestuin van hun moeder mogen zij deze zaadjes gaan kweken, mits ze zelf de tuin goed onderhouden en ze naar hun tennistrainingen gaan. Dat laatste is voor Sofie geen straf, zij wil op een zo hoog mogelijk niveau tennissen. Maar voor Jikke ligt dat iets anders. Ze heeft haar moeder beloofd dit seizoen nog te blijven tennissen, in ruil voor een stukje moestuin. In de moestuin komt ze Bernie weer tegen, een jongen met slordig haar. Hij heeft een geheim zaadje uit de vieze groene kas van Imelda gehaald. Hij vertelt haar dat Imelda geheime planten kweekt. Wat zou er uit het zaadje gaan groeien?

Ook valt het op dat niet alle planten in de moestuintjes even goed groeien. Har, de stiefvader van Bernie, denkt dat het komt door de grote zwaaiende boom bij de ingang. Hij doet er dan ook alles aan om deze te laten kappen. Maar… ligt daar wel het echte probleem?

Mysterie in de moestuin is een verhaal over vriendschap die samengaat met een vleugje spanning. Deze spanning is, als lezer, dan ook goed te merken. Je wilt door blijven lezen om achter het mysterie te komen. Het verhaal is op een begrijpelijke manier geschreven, ondanks dat er meerdere personages in de moestuin een rol spelen. Het is makkelijk om ze uit elkaar te houden en te begrijpen wie bij wie hoort. 

     

De zwart wit illustraties, gemaakt door Myriam Berenschot, variëren in grootte. De grotere zijn zeer passend bij de titel, want door het tekenen van de vele wortels, wordt het heel erg mysterieus. 

Voor iedereen vanaf 9 jaar. 

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *