Nachtverhaal

Een mooi verhaal met daarin een nog mooier verhaal.

In een oude villa woont een huiskabouter die elke nacht stilletjes rondgaat om te kijken of alles in orde is. Tijdens een stormachtige nacht krijgt hij bezoek van een prachtige fee met een gebroken vleugel. Hij weet eigenlijk niet of hij haar wel kan vertrouwen. Maar elke nacht vertelt ze een stukje van haar levensverhaal en dat verhaal is zo spannend, zo griezelig en wonderschoon, dat hij steeds meer wil horen, nacht na nacht na nacht. Het neemt de kabouter zo in beslag dat hij nergens meer aan toekomt en al het andere vergeet. Dat merkt de oude vrouw bij wie hij in huis woont, en de gevolgen daarvan zijn nog spannender dan het nachtverhaal zelf…

In drie woorden

Wonderschoon, sprookjesachtig, griezelig

In meer woorden

Zoals de titel al doet vermoeden speelt dit verhaal zich hoofdzakelijk af  in de nacht. Logisch, het gaat immers over een andere wereld dan de onze. Het speelt zich af in de wereld van de kabouters, elfen, feeën, tovenaars, trollen en pratende dieren. Toch blijkt die andere wereld verrassend veel raakvlakken te hebben met die van ons. Er is echter één groot verschil: De mens is sterfelijk en de nachtwezens niet. Hoe zal dat aflopen voor de fee, wiens innige wens is de dood te kunnen ontmoeten?

De zachtaardige kabouter houdt van een eenvoudig, rustig leven. Hij woont op de zolder van een grootmoeder in een poppenhuis. Ongemerkt helpt hij de oude vrouw door dagelijks een ronde door haar huis te maken. Heeft ze het gas wel uitgedraaid? Heeft ze de kaarsen wel uitgeblazen? Ligt het vloerkleed recht?
De kabouter zou echter gelukkiger kunnen zijn als hij wat assertiever was. Zo zit hij elke vrijdagavond opgescheept met de luie pad en de sluwe rat die zichzelf uitgenodigd hebben om bij hem te komen kaarten. En op zijn zoldertje houdt de bijenkoningin jaarlijks haar winterslaap, ook al iets dat eigenlijk onwenselijk voor hem is. En om het verhaal van de zoete inval compleet te maken, staat er op een avond ook nog eens een zielige fee voor zijn deur. Natuurlijk laat de kabouter haar binnen, zijn weerstand is immers niet sterk genoeg en nu al helemaal niet omdat het een prachtige, lieve fee betreft. De kabouter is diep onder de indruk, haar schoonheid is onweerstaanbaar, maar toch blijft hij een tikje achterdochtig. Kan de fee toveren? Kan ze zijn gedachten lezen? Het is raadselachtig, zeker als blijkt dat de fee overdag ijl (onzichtbaar) wordt terwijl ze gewoon op zijn bankje ligt te slapen.
Met de binnenkomst van de fee start de tweede laag van het verhaal, zij mag bij de kabouter blijven, eerst voor één nachtje maar omdat haar spannende levensverhaal dan nog niet af is volgen er meer nachten, met alle gevolgen van dien…

Een verhaal met dubbele lagen, super spannend voor de kleintjes, met een knipoog naar de volwassen (voor)lezer als het om de filosofische gedachten gaat, vooral rondom de zoektocht van de fee. Dit is een onderdeel van het verhaal dat de kinderen waarschijnlijk minder opvalt, ze zullen in beslag genomen worden door de spannende levensgeschiedenis van de fee, die ze in gedeeltes aan de kabouter blootgeeft. Bovendien is er buiten dat, nog veel meer dat de aandacht vraagt: Hoe houdt de kabouter Rat en Pad buiten de deur, hoe ontkomt Rat op zijn beurt aan een aanval van de nieuwe bewoner Rattepak en zal het de kabouter uiteindelijk lukken om het hart van zijn geliefde fee voor zich te winnen?

Dit spannende, beeldschone verhaal, bekroond met een Gouden Griffel, is een hoogtepunt in het oeuvre van Paul Biegel. Deze heruitgave heeft de prachtige, blauw getinte illustraties die zo mooi bij dit sprookje passen, behouden. De cover is aan de voorzijde hetzelfde gebleven maar aan de achterkant lichter van kleur, bovendien is de flaptekst nu geschreven in de tegenwoordige tijd. Deze twee veranderingen maken het boek nog sprankelender qua uitstraling. Het mysterieuze karakter blijft. Het is werkelijk schitterend, een mooi boek om, nadat je het gelezen hebt, in de kast te hebben.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *