Naima is nieuw hier

Naima is nieuw hier
Categorieën: ,
Publisher:

‘Mijn beer is ook verdronken, toen we gingen vluchten.’

Naima is met haar mama gevlucht voor de oorlog. In Nederland wordt haar nieuwe buurjongetje Anwer haar beste vriend. Naima leert veel in de kleuterklas van juf Loes. En op een dag mag haar grote broer Khaled ook naar Nederland komen. Opa woont nog altijd in hun oude land, maar met hem kan ze wel skypen.

Voorleesverhaaltjes over een meisje dat samen met haar gezin een nieuw leven opbouwt in Nederland.

In drie woorden

Ontroerend, leerzaam en vrolijk

In meer woorden

Dit vrolijke voorleesboek kent 30 verhaaltjes over Naima en haar gezin. Naima is samen met haar moeder gevlucht naar Nederland. Na een tijdje komt ook haar broer naar Nederland, maar haar familie is nog niet compleet. Haar vader is overleden tijdens de oorlog en haar opa woont nog in het land waar ze vandaan komt. Daarmee is in dit boek een heftig onderwerp aangesneden. Maar door het gebruik van humor voelt het iets minder zwaar en is het ook voor kinderen fijn om naar te luisteren.

De verhalen kennen actuele onderwerpen. De uitdaging voor Naima en haar moeder is het leren van een nieuwe taal en het wennen aan de Nederlandse cultuur. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de cultuur van Naima waardoor het boek ook leerzaam is. Naima en haar nieuwe vriend Anwer beleven de leukste avonturen. Het vluchten komt in één van de verhalen naar voren. Naima vertelt hoe ze tijdens het vluchten op een te kleine boot moesten en ze daarbij haar beer is verloren. Voor kinderen kan dit verhaal indrukwekkend zijn, maar door de luchtige manier van schrijven en de humor die in de verhalen wordt gebruikt is het behapbaar voor jonge kinderen.

Het boek kent vrolijke, kleurrijke illustraties. De illustraties zijn afwisselend van formaat, soms zijn ze paginagroot. De verhalen zijn ongeveer twee pagina’s lang, perfect formaat dus om voor te lezen.

Een kleurrijk voorleesboek voor kinderen vanaf vijf jaar.

the gravatar profile photo

Blog auteur Ilona de Kok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *