Nello en Patrasche – Een verhaal over vriendschap

Van dit wereldberoemde Vlaamse verhaal is nu eindelijk een prentenboek gemaakt

Nello, een arme weesjongen, sluit vriendschap met Patrasche, een achtergelaten trekhond. Samen trekken ze elke dag naar de stad. Daar bezoeken ze vaak de kathedraal, waar Nello de schilderijen van zijn grote held Rubens probeert te bezichtigen.

In drie woorden

vriendschap, ontroerend, eerlijkheid

In meer woorden

Dit verhaal speelt zich af in en rondom Antwerpen. Nello is wees en woont bij zijn opa. Hij trekt iedere dag met zijn opa naar de stad om melk te verkopen. Op een dag vinden ze op de terugweg een hond in de berm die gewond is. De hond heeft een halsband om met zijn naam: Patrasche. Nello neemt de hond mee naar huis. Nello en Patrasche worden onafscheidelijk. Er is maar één plek waar Nello zonder Patrasche heengaat: de kathedraal van Antwerpen. Niet om te bidden of zo. Nee, hij houdt zielsveel van tekenen. In de kathedraal hangen drie meesterwerken van Pieter Paul Rubens achter gordijnen. Door de kathedraal in te gaan, voelt Nello zich steeds dicht bij zijn grote voorbeeld. Dan komt hij er achter dat er een tekenwedstrijd gehouden gaat worden in Antwerpen. Dit is Nello’s kans om te laten zien dat hij net als Rubens prachtig kan tekenen en schilderen. Hij wil deze wedstrijd winnen want dan kan hij studeren aan de Kunstacademie. Maar het loopt allemaal anders……

Nello en Patrasche zegt de gemiddelde Nederlandse kinderen niets, maar Vlaamse kinderen groeien er mee op; Net als Japanse (!) kinderen, die dit als een stukje cultureel erfgoed uit Europa meekrijgen.

De tekeningen in dit boek zijn kleurrijk en roepen een tekenfilmachtige sfeer op.

Dat dit Belgische volksverhaal mensen nog steeds inspireert en ontroert blijkt wel uit het feit dat in 2016 een standbeeld werd onthuld op de Handschoenmarkt in Antwerpen met een van de meest ontroerende scenes uit het boek: Nello en Patrasche slapend op de stenen vloer, dicht tegen elkaar aan, voor eeuwig vrienden.

Achterin het boek vind je nog een aantal leuke weetjes over het verhaal.

Voor te lezen vanaf zes jaar en zelf lezen vanaf 9 jaar.

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *