O, dennenboom

O, dennenboom
Categorieën: ,
Tag:

Vooruit, geen ruzie maken. Het is algauw Kerstmis. Dan maak je geen ruzie met elkaar. Vrede op aarde.

Als Sinterklaas weg is, wordt het Kerstmis,’ vertelt Lieke haar kleine broertje Sam. Overal zie je kerstbomen, hangen kerststerren voor het raam en worden kaarsjes aangestoken. Sam begrijpt nog niet zo veel van ‘Kersumus’ en het kindje in het schuurtje, maar gelukkig weet Lieke er al veel meer van, zodat ze het hem mooi uit kan leggen. Ze versieren de boom en mama vertelt een mooi, oud verhaal over de geboorte van een kindje in een stal en ze zingen veel kerstliedjes.

In drie woorden

warm, herkenbaar, Kerstmis

In meer woorden

O, dennenboom is echt een klassieker van meesterverteller Jacques Vriens. Hij schreef dit herkenbare verhaal over de gezellige en warme tijd rondom kerstmis bijna veertig jaar geleden. Deze uitgave is helemaal herzien met nieuwe illustraties van Marja Meijer. De zwart witte illustraties zijn zeer sfeervol, vrolijk en gedetailleerd. Het boek past weer helemaal in de tijd van nu. De namen van de kinderen Wouter en Mieke zijn vervangen door de namen Lieke en Sam. Opa Bos is gebleven en ook zijn hond Flip komen we opnieuw tegen.

In het verhaal O, dennenboom beleven we de gezellige tijd rondom Kerstmis samen met Lieke en Sam: een kerstboom kopen en versieren, luisteren naar het kerstverhaal, de tafel mooi dekken en een kerstdiner koken en mensen uitnodigen. Alles wat de kersttijd zo gezellig en speciaal maakt, komt aan bod.

Jacques Vriens heeft een fijne schrijfstijl, zijn teksten sluiten aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. Het hele boek straalt warmte en gezelligheid – de sfeer van Kerstmis – uit. In de korte verhaaltjes zijn verschillende kerstliedjes verwerkt, waardoor je tijdens het voorlezen ook gezellig samen kunt zingen.

Een heel fijn boek om gezellig voor de open haard of onder de kerstboom te lezen met je kleuters.

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *