
‘Warme winterjassen en botten op de bodem van de Noordzee’.
Op de plek waar jij nu bent, liepen tijdens de laatste ijstijd reusachtige dieren rond, zoals wolharige mammoeten, grottenberen en sabeltandtijgers. Niet in een dierentuin, maar in het wild. Bijna al die oerstoere dieren zijn zo’n twaalfduizend jaar geleden van de aardbodem verdwenen. Uitgestorven. Maar waardoor? En waarom overleefden andere dieren de ijstijd wel? Hoe leefden ze, hoe zagen ze eruit en hoe leefden onze verre voorouders tussen deze wonderlijke dieren? Je leest het allemaal in dit koele boek!
Drie woorden
Prehistorie, dieren, informatief
In meer woorden
In dit fantastische boek neemt Tialda Hoogeveen je mee naar zo’n twaalfduizend jaar geleden, de tijd waarin sabeltandtijgers, wolharige mammoeten en grottenhyena’s over de wereld graasden en raasden. Maar niet alleen over deze dieren, ook over de grottenbeer, de wolharige neushoorn, de steppewisent en nog veel meer oerstoere dieren kom je vanalles te weten. Waarom en waardoor zijn deze reusachtige dieren (bijna) allemaal uitgestorven? Niet alleen kom je veel te weten over allerlei dieren die in de ijstijd leefden, ook maak je kennis met de Neanderthalers, de Homo Sapiens en het landschap van de ijstijd. Ook de klimaatverandering komt aan bod. In de laatste hoofdstukken kom je er achter dat je zelf op zoek kunt gaan naar fossielen, hoe verschillende soorten onderzoekers onderzoek doen en in welke musea je nog veel meer kunt ontdekken over de Ijstijd.
Wat is dit een boeiend boek. De waterverfillustraties in kleur, brengen het verleden nog meer tot leven!
Dit boek is een aanrader voor alle nieuwsgierige onderzoekers vanaf een jaar of 9 en is ook heel goed te gebruiken in klas (past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek 2020).
Oerstoer is in de race voor de Jan Wolkersprijs 2020, de prijs voor het beste natuurboek van het jaar.