Oliver Twist

“Wat zou jij doen als je in de handen van een dievenbende valt? Doe je wat je gezegd wordt of… kies je voor een uitvlucht?” 

Het is rond 1830. In een kil en vooral liefdeloos armenhuis word je geboren. Al snel na je geboorte sterft je moeder en vanaf dat moment ben je helemaal niets en niemand meer. Precies dit overkwam Oliver Twist. Misschien heb je wel eens van hem gehoord want hij is één van de bekendste boekpersonages van Charles Dickens. Toen Oliver tien jaar was, werd hij opgenomen als leerling bij de begrafenisondernemer. Bij hem heeft Oliver het niet veel beter als in het armenhuis en bij besluit te vluchten. Een lange voettocht brengt Oliver helemaal naar Londen, waar hij verstrikt raakt in de netten van Fagin, de baas van de dievenbende. Door een wonder wordt Oliver gered, maar is het net zo veilig als het lijkt? Lukt het Oliver zichzelf te bevrijden en om ooit gelukkig te zijn?

In drie woorden

Meeslepend, spanning, avontuur

In meer woorden

Charles Dickens is een meesterverteller die de misstanden in de Engelse klassenmaatschappij van de 19e eeuw wil vertellen. Hij schreef Oliver Twist in 1838 dan ook als een protest tegen kinderarbeid en de dievenbendes. Officieel is het een verhaal voor volwassenen maar door de jaren heen is het boek bewerkt tot films, toneelstukken, (school)musicals en televisieseries. Dit waren allemaal familievoorstellingen, dus ook voor kinderen. Tot deze mooie hertaling verscheen, was er nog nooit een mooi geïllustreerde versie in het Nederlands. En wat zijn wij blij dat Tiny Fisscher dit wel heeft gedaan! Een prachtige hertaling met zowel spanning en ellende als de humor en spotternij. De sfeervolle en soms ook ontroerende illustraties, gemaakt door Annette Fienieg, zijn van onschatbare waarde voor deze hertaling. Het verhaal brengt al vele beelden bij je naar voren, maar door de illustraties worden deze bevestigd. 

2020 is het 150e sterfjaar van Charles Dickens en daarom is deze klassieker juist nu uitgegeven. Een ode aan hem maar ook zeker aan alle kinderen die zo hebben geleefd als Oliver. Deze hertaling is geschreven zodat het verhaal toegankelijker is voor kinderen. Maar volwassenen, ook voor jullie is dit boek prachtig om te lezen. Je wordt opgezogen in het verhaal en wil maar door blijven lezen. Want hoe gaat het nu met Oliver? En waar is Mr. Brownlow? Pas op! Stoppen is moeilijk! Het is wel even goed opletten wanneer er namen worden gezegd. Dit zijn er nogal veel en je moet ze even plaatsen op de juiste plek. Maar wanneer je dit eenmaal door hebt, dan vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Oliver Twist is te lezen vanaf 10 jaar. 

Een fantastische klassieker wanneer je houdt van spanning met een vleugje humor! Maar ook een klassieker die je gelezen moét hebben! 

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *