Onder de golven het verhaal van Doggerland

IJswoestijnen, mammoetsteppe, bossen, moerassen, tsunami’s, de bewoners van Doggerland hebben het allemaal meegemaakt

Als je aan de Noordzee denkt, denk je aan zand en golven. Aan schelpen, duinen en zilvermeeuwen. Maar soms ligt er iets op het strand wat uit een andere wereld lijkt te komen. De kies van een mammoet. Botten van hyena’s of wolharige neushoorns. Vuurstenen vuistbijlen, speerpunten van gewei. Voorwerpen van duizenden, tienduizenden of zelfs honderdduizenden jaren oud, uit de tijd dat er nog geen zee was, maar land. Een land vol heuvels en rivieren waar mensen, mammoeten en reuzenherten liepen, waar ijskappen aangroeiden en weer wegsmolten, tot het uiteindelijk door de grijze zee werd opgeslokt. Dit is het verhaal van Doggerland: het land onder de golven.

In drie woorden

Noordzee, ijstijd, eerste mensen

In meer woorden

Dit boek neemt je mee terug in de tijd, heel ver terug zelfs. Als je zomers een dagje aan het Noorzeestrand vertoeft is het moeilijk je voor te stellen dat er ooit een tijd was dat deze zee er niet was. Maar toch is het zo, ooit was de Noordzee geen zee maar een vruchtbaar stuk land waar vroege bewoners leefden. Hun levensstijl paste perfect bij het gebied waar ze leefden. We hebben het hier over Doggerland. Door archeologische vondsten weten we steeds meer over dit gebied en de levensstijl van de toenmalige bevolking. Archeologen doen veel onderzoek, de gevonden werktuigen, fossielen, oude botten en dergelijke zijn daarbij van onschatbare waarde. Ze worden dan ook veelvuldig getoond in dit boek in de vorm van verduidelijkende afbeeldingen. Zoals hieronder de afbeelding van een versierd bot van een rund.

Het veranderende landschap, de dieren, de extreme temperatuurswisselingen, het is een totaal pakket aan informatie dat je langzaam maar zeker bekend maakt met de geschiedenis van Doggerland.

Denk je nu: O jee, wat een kluit aan informatie, is dat niet wat veel? Dan kan ik je geruststellen want tussen de non-fictie worden we verrast met een aantal fictieve verhalen die je meenemen naar de tijd van toen. De adembenemende illustraties van Djenné Fila geven de ongrijpbare wereld van Doggerland daarbij kleur en licht.

Dit boek is gemaakt in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Er staat een nieuwe tentoonstelling gepland over Doggerland, waarin vele bijzondere objecten uit de Noordzee te zien zullen zijn. Deze voorwerpen zijn voor een deel terug te zien in dit boek.

Linda Dielemans is archeologe en weet dit goed te combineren met het schrijven van kinderboeken. Eén van haar eerdere boeken, Brons werd vorig jaar genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs en was tevens thematitel  in de Kinderboekenweek. Brons werd door de griffeljury bekroond met vlag & wimpel.

De verduidelijkende woordenlijst achter in het boek, maar zeker ook de tips voor het doen van archeologische vondsten, maken dit boek een must have voor potentiële archeologen en liefhebbers van natuur en de geschiedenis van de aarde. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *