‘Voor de miljoenste keer wenste ze dat Beer iets terug zou kunnen zeggen. En tegelijkertijd wist ze dat het eigenlijk niet uitmaakte. Want in zijn stilte gaf hij haar een nog veel groter geschenk: de kans om gewoon zichzelf te zijn’.
April Wood is teruggekeerd van haar avontuur op Bereneiland en een jaar later denkt ze nog steeds aan haar vriend Beer.
Als ze hoort dat er op Spitsbergen een ijsbeer is neergeschoten, is ze ervan overtuigd dat het om Beer gaat. Ze haalt haar vader over om samen naar de noordelijkste uithoeken van het noordpoolgebied te reizen. Zo begint een onvergetelijke reis over bevroren toendra’s en ijzige gletsjers.
Onderweg ontdekt April nog iemand die haar hulp nodig heeft: een klein ijsbeerwelpje. Onder barre omstandigheden moet April haar diepste angsten onder ogen zien als ze hem wil redden.
In drie woorden
passievol, klimaatverandering, vriendschap
In meer woorden
In dit boek gaan we weer met April Wood mee op avontuur naar het noordpoolgebied. April Wood kennen we van het boek ‘De laatste beer’. Je hoeft dat boek niet beslist te hebben gelezen om dit verhaal te snappen, maar als je het eerste boek hebt gelezen, weet je wat meer over het ontstaan van de ‘relatie’ tussen April en Beer.
April is na haar eerdere avontuur verhuisd naar de kust, waar ze maar niet kan wennen. Ze voelt zich niet thuis op haar nieuwe school en haar vader heeft een nieuwe vriendin waardoor ze zich een beetje buitengesloten voelt. Ze denkt elke dag aan haar tijd op Bereneiland en haar ijsbeervriend Beer. Wanneer April hoort dat er op een ijsbeer geschoten is in Longyearbyen, dan is ze er zeker van dat dit Beer is, want ze heeft een droom gehad waarin Beer om hulp vroeg. Ze weet haar vader te overtuigen om samen naar het Poolgebied af te reizen. April wil Beer zo snel mogelijk vinden en reist met haar vader en een hondenslee naar de oostkust van Spitsbergen, waar voor het laatst ijsberen gezien zijn. Ze probeert uit alle macht om Beer te vinden, maar ze krijgt de ene na de andere tegenslag en staat er uiteindelijk alleen voor. Maar dan vindt ze Beer en wordt duidelijk waarom Beer haar geroepen heeft. Lukt het April om Beer te helpen?
Wat is dit weer een fantastisch avontuur. Door de fijne beeldende schrijfstijl van Hannah Gold leest dit boek als een trein en waan je je direct op de koude Noordpool met zijn gletsjers, ijsschotsen en sneeuwstormen. Hoewel vriendschap tussen een mens en een ijsbeer onmogelijk is, voelt het in dit verhaal zo echt, zo natuurlijk! Knap hoe Gold fantasie en realiteit zo mooi in elkaar laat overlopen…
Geweldig ook hoe het boek lezers bewust maakt van klimaatverandering en de effecten die dit heeft op onze wereld en de natuur. Het verhaal zet echt aan tot nadenken: wat doen we zelf al om de opwarming van de aarde tegen te gaan, hoe kunnen we goed voor onze planeet zorgen? Dit verhaal dat je beleeft door de ogen van strijdvaardige April, laat zien dat je nooit te jong bent om een verschil te maken en dat alle beetjes helpen. Daarnaast gaat het verhaal ook over hoop, vriendschap, verdriet, loslaten en moed.
In het boek vind je een aantal zwart-wit illustraties van Levi Pinfold die zo treffend en gedetailleerd zijn. Hoewel ze ook in zwart-wit prachtig zijn, hadden ze wat mij betreft wel in kleur mogen zijn.
Achterin het boek vind je een overzicht van de gebruikte bronnen met verwijzingen naar websites. Superhandig wanneer je nog meer wilt weten over bijvoorbeeld ijsberen, Spitsbergen of de klimaatverandering.
Het boek is een dikke vette aanrader voor kinderen vanaf 9 jaar.