Over straatfiguren en wegpiraten

Over straatfiguren en wegpiraten
Categorieën: , ,
Series:

Wat gebeurt er als je uit je comfortzone stapt?

Brugklasser Dex is helemaal blij als hij op schoolreis naar Canterbury gaat. Samen met zijn vrienden Brian, Wahid, Luuk en Freddy verheugt hij zich op vier dagen snacken, lol trappen en vrij zijn. Maar Engels praten, daar doet Dex niet aan, dus de straatinterviewopdracht die de klas krijgt, is een probleempje. Het Engelse eten is ook niet altijd om over naar huis te schrijven. En wat is er met de buschauffeur aan de hand?

Dex heeft zijn oordeel al klaar, maar klopt dat wel? De trip naar Canterbury wordt een reis vol avonturen en nieuwe ontmoetingen waarin Dex en zijn vrienden erachter komen dat de beste verhalen te vinden zijn op de meest onverwachte plekken.

In drie woorden

Brugklassers, Engeland, realistisch

In meer woorden

Een realistisch verhaal over een schoolklas die op (meerdaagse) schoolreis naar Engeland gaat. Dex is de hoofdpersoon. Als je deel 1 en 2 van deze serie hebt gelezen ken je hem al. Voor wie dat niet heeft gedaan: Dex is een actieve jongen, van het type ‘eerst doen dan denken’. Dat brengt hem regelmatig in de problemen zo ook in dit boek. Maar Dex is de beroerdste niet, hij is trouw aan zijn vrienden en heeft een goede band met zijn mentor, meneer Hendriks, bij wie hij wel een potje kan breken.

In dit deel lees je hoe Dex in de problemen dreigt te raken nadat hij een flauw grapje met de buschauffeur uitgehaald heeft. Komt het nog goed tussen hem en de chauffeur of blijft het voorval een blijvend obstakel? En lukt het Dex om een straatinterview in het Engels af te nemen terwijl hij naar eigen zeggen heel slecht Engels spreekt? Dex heeft er kopzorgen over. Maar tegelijkertijd geniet hij met volle teugen van de reis. Hij is onder de indruk van het stadje Canterbury en heeft lol met zijn vrienden. Het Engelse eten blijkt trouwens ook best te doen. Alleen dat straatinterview, hoe gaat hij dat aanpakken, de hele klas heeft de opdracht al klaar terwijl hij er nog aan moet beginnen…

Het zou allemaal echt gebeurd kunnen zijn, dat maakt dat er veel herkenbaarheid voor de doelgroep is. Het draait eigenlijk allemaal om vriendschap, onzekerheid, vertrouwen, vooroordelen, gedrag en emoties. Met een flinke dosis humor. Dat deze auteur heel goed weet wat er speelt bij scholieren zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat ze zelf docent is. Ze spreekt hun taal en begrijpt hun emoties. Achter in het boek kun je via een QR-code leesvragen over het verhaal downloaden. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee! Dit boek kan ook aanleiding geven tot gesprek of discussie over talloze onderwerpen als vriendschap, vooroordelen, vertrouwen en meer. Ook leer je over Engeland want de schoolklas bezoekt er belangrijke plekken!

 

Deze ‘best of  YA I XS’ is geschikt voor scholieren vanaf een jaar of 12. Het is het derde deel uit de serie ‘Dex’. Alle delen zijn zelfstandig te lezen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *