Palmen op de Noordpool: Het grote verhaal van klimaatverandering

Ooit stonden er palmen op de Noordpool; over een tijdje staan ze er misschien wel weer.

Iedereen heeft het over klimaatverandering. Maar bijna niemand snapt het. Jij wel, als je dit boek hebt gelezen. In Palmen op de Noordpool vertelt Marc ter Horst je alles over klimaatverandering. Het is een verhaal vol vulkanen, mammoeten en stoommachines. Met smeltende gletsjers, verwoestende orkanen en gniffelende inktvissen. En met dappere wetenschappers die diep in ijs boren om te laten zien dat klimaatverandering van alle tijden is, maar dat de opwarming van nu toch echt een ander verhaal is.

In drie woorden

waardevol, boeiend, klimaat

In meer woorden

In dit boek lees je alles over klimaatverandering. Het is een informatief maar ook grappig, duidelijk en toegankelijk boek dat enorm aantrekkelijk is vormgegeven. Wendy Panders illustreerde dit boek. Haar illustraties zijn zowel informatief als grappig en verduidelijken bovendien de tekst.

In het voorwoord wordt de titel van het boek uitgelegd. Daarna neemt Marc ter Horst je in tien hoofdstukken mee in de wereld van klimaatverandering. Hij vertelt onder andere over de vroege geschiedenis van het klimaat, de oorzaken en gevolgen (van de gevolgen) van klimaatverandering voor natuur, dieren en mensen, welke maatregelen ertegen genomen kunnen worden, over de energie van de toekomst en ‘het gezeur’ er omheen. Elk hoofdstuk begint met een opsomming van wat je in het hoofdstuk kunt lezen. Dat gebeurt op een prikkelende manier, die kinderen nieuwsgierig wil maken naar wat er komen gaat bijvoorbeeld ‘Waarin je leest… waar de eerste regen vandaan kwam; waarom de dino’s zijn uitgestorven; hoe een paar dikke zeescheten voor een hittegolf zorgden; wat het recept is voor een lekkere ijstijd; waarom een vliegtuig soms naar snackbar ruikt; …’

Origineel zijn de verschillende klimaatbingo’s achterin het boek.

Palmen op de Noordpool is een belangrijk boek over jou en je toekomst, maar ook een grappig boek vol verrassende informatie. Het is echt een aanrader voor thuis en op school. Voor kinderen vanaf een jaar of 10, maar ook voor ouders, leerkrachten en iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp.

Een lesbrief bij dit boek vind je hier en hier

“Palmen op de Noordpool” ontving in 2019 een Vlag & Wimpel van de Griffeljury. Het boek won de Glazen Globe voor het beste geografische jeugdboek en is bovendien gekozen als een van de Best Verzorgde Boeken van 2018.

 

the gravatar profile photo

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *