Papa is een ijsbeer

‘Papa was ergens anders gaan wonen. Nu zagen ze hem maar eens in de twee weken, en het was echt best ver met de tram.’

Mare heeft een raar broertje. En dat broertje zegt soms hele rare dingen. Op een dag fluistert hij: ‘Papa is een ijsbeer.’ Mare snapt er niets van. Papa lijkt helemaal niet op een ijsbeer. Of wel?

In drie woorden

Graphic novel, scheiding en gezinssamenstelling

In meer woorden

Wat is dit een aandoenlijk boekje. Het is een kort verhaal met veel beeld, een zogenaamde graphic novel, dus ook geschikt voor kinderen die kijken fijner vinden dan lezen. Het boekje neemt je mee naar de wereld van Mare en Danko, broer en zus die moeten wennen aan een nieuwe gezinssamenstelling.

Mare heeft een apart broertje. Het broertje heet Danko en hij is behoorlijk wijs, terwijl hij een kleuter is. Hij weet ontzettend veel over dieren en vertelt daar honderduit over, ook tegen onbekenden. Alles weet hij van dieren en hij wil het liefst voorgelezen worden uit natuurboeken. Mare schaamt zich weleens voor haar broertje, maar ze is ook gek op hem.

De papa van Mare en Danko woont niet meer thuis. Nu zien zij hem maar eens in de twee weken, wat een gemis. Mare en Danko moeten hier enorm aan wennen.

Op een avond gebeurde het opeens. Danko krijgt een inzicht en zegt dan: ‘Papa is een ijsbeer’. Mare reageert er eerst niet op en begrijpt niet waar het vandaan kwam. Danko weet het zeker, het is de waarheid. Mare wordt er gek van dat Danko papa de hele dag vergelijkt met een ijsbeer. Waar komt dat nu opeens vandaan?

In het boek lees je dat het nog niet zo’n gekke gedachte van Danko is. Aan het einde van het boek wordt het helemaal duidelijk of papa nu een ijsbeer is of toch niet…

Edward van de Vendel schreef de prachtige teksten voor dit boek. Er staat geen woord te veel in het boek en toch zou dit boekje best wat emoties kunnen oproepen. Het boek biedt zeker aanknopingspunten om met kinderen in gesprek te gaan. Wat verandert er allemaal wanneer één ouder niet meer altijd bij de kinderen woont? De sfeervolle illustraties zijn van Saskia Halfmouw en zorgen voor precies de juiste sfeer. Papa is een ijsbeer is een prachtig vormgegeven boek.

Papa is een ijsbeer is een aanrader voor kinderen van 7 tot 9 jaar die moeten wennen aan een nieuwe gezinssamenstelling en daar wel een boekensteuntje bij in de rug kunnen gebruiken!

 

the gravatar profile photo

Blog auteur Sigrid Olivier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *