Prutsers en pechvogels

‘Wie de prutser niet eert, is de held niet weert.’

Prutsers en pechvogels is de nieuwe verhalenbundel van schrijversduo De Gouden Grijns. Na het succesvolle Pech onderweg schreven Tosca Menten en Jozua Douglas opnieuw een boek dat perfect aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek. Verhalen uit de geschiedenis, maar nu eens niet over heldhaftige keizers, gewiekste uitvinders en sublieme kunstenaars. In deze bundel staan historische missers centraal. Over een brandende pruik, een hinnikend kunstgebit en een rampzalig verlopen ballonvaart.

Prutsers en pechvogels bevat spannende verhalen, de oen van de eeuw en (on)wijze spreuken van een onnavolgbaar en nu al historisch duo.

In drie woorden

Verhalend, hilarisch, geschiedenis

In meer woorden

Als je denkt dat je een boek in je handen hebt, heb je het mis! Dit is namelijk de museumgids van de tentoonstelling Prutsers en Pechvogels van het museum voor Hostirische oenen. De tentoonstelling is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Rijksmuseum voor Hostirische Oenen en het Nationaal Pechvogel Kabinet (het NPK) De museumgids voert de lezer langs de portretten die speciaal uitgekozen zijn door Tosca Menten en Jozua Douglas, kinderboekenschrijvers van De Gouden Grijns. Zij hebben de achtergronden, verhalen, anekdotes en weetjes verzameld bij de schilderijen in de tentoonstelling.

De tentoonstelling bestaat uit allemaal Prutsers en Pechvogels uit de geschiedenis. Van de Zweedse Eppo, die niet wist dat hij goed kon speerwerpen en per ongeluk het been spiesde van de 800 meter-loopster Tahika, tot Sophie van wie haar vader een pruikenmaker was en zelf ook graag mee wilde doen met de pruikenmaakwedstrijd voor de koningin. Het zijn korte en soms wat langere verhalen die vol humor en grappen verteld worden. Je leest over kwakzalvers, harnassen, goocheltrucs, tulpenbollen en nog veel meer. De verhalen worden afgesloten met een tegelspreuk die past bij het verhaal, zoals bijvoorbeeld: ‘Je moet een gegeven bol niet in de soep doen’. De illustraties zijn van Geert Gratema en passen heel goed bij de verhalen.

Zin in een middagje lachen? Of op zoek naar een boek met wat kortere verhalen? Hou je van blunders? Dan is dit boek echt iets voor jou! Voor te lezen vanaf 7 jaar, zelf lezen vanaf ongeveer 9 jaar. Deze bundel past uitstekend bij het thema van de kinderboekenweek 2020.

 

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *