Rik en Noor De tuin achter de muur

Help je mee om de verdwenen schat terug te vinden? 

Achter een hoge muur is een grote verwilderde tuin. Rik en Noor klimmen over de muur en gaan er stiekem spelen. Tussen de struiken ontdekken ze een grot met een dak van takken en bladeren: een rovershol! Daar kunnen ze hun schatkist bewaren. Maar op een dag is de kist verdwenen. En in hun rovershol ligt een schatkaart…

Een grappig en spannend samenleesboek met tips voor ouders van beginnende lezers. Na enkele weken leesonderwijs kun je met je kind speuren naar letters en woorden die het al herkent, na ongeveer zes maanden leesonderwijs kan een beginnende lezer de grote letters zelf lezen en na twee à drie jaar leesonderwijs kan je kind het hele boek alleen lezen.

In drie woorden

Voorlezen, samenlezen, zelflezen

In meer woorden

 

Als Rik en Noor op een dag over een muur klimmen ontdekken ze een wild aangelegde tuin vol met planten, een klimboom en zelfs een watertje. Het huis dat bij de tuin hoort staat op dat moment nog leeg en ziet er ook best griezelig uit. Rik en Noor vertellen in de eerste instantie aan niemand dat ze in de tuin achter de muur hebben gespeeld maar eenmaal weer terug blijft de ietwat spannende plek aantrekkingskracht op ze uit oefenen. Vooral nadat ze er een rovershol hebben ontdekt waar ze hun schat in kunnen bewaren. Als diezelfde schat op een dag weg blijkt te zijn krijgen ze via schatkaarten en briefjes aanwijzingen om hem terug te vinden. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. En wie zit er eigenlijk achter? Het lege huis is inmiddels ook niet leeg meer. Het wordt oppassen voor Rik en Noor. Maar ondanks de spanning blijft de tuin trekken, je kunt er zo fijn spelen. En ze willen hun schat graag terug…

 

Dit is een heerlijk boek om samen met je kind te lezen. Het is namelijk ondanks de eenvoud die nou eenmaal gepaard gaat met startend lezen (simpele woorden) toch erg spannend en herkenbaar voor kinderen. Katrien Benaets maakt het met haar kleurrijke, soms paginagrote illustraties nog eens extra aantrekkelijk.

Een absolute meerwaarde is de uitleg die gegeven wordt. Deze is bedoeld voor de volwassene die het boek samen met het kind gaat lezen. Uitgelegd wordt dat je de letters fonetisch moet uitspreken omdat het kind ze dan aan elkaar kan plakken tot een woord. Ook is het belangrijk te weten dat je de stukjes tekst met de kleinste letters kunt voorlezen en dat de kinderen zelf dan de andere stukken lezen. In het begin alleen de grootste letters, later de iets kleinere en uiteindelijk alle tekst. Als juf van groep 3 kan ik onderschrijven dat dit een effectieve methode is om het leesniveau van het kind omhoog te krijgen. Het ontwikkelen van leesplezier is daarbij zeker niet van ondergeschikt belang. Als kinderen ervaren dat ze zelf kunnen lezen en dat het verhaal wat ze onder ogen hebben ook nog eens boeit, dan voldoe je aan een behoefte.

Een spannend samenleesboek voor een beginnende lezer samen met een voorlezer. Vanaf 5 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *