Roald Dahl Woordenboek

‘NIET VERGETEN! Dit is een buitengebruikelijk woordenboek. Je vindt hierin alleen woorden die voorkomen in de verhalen en gedichten van Roald Dahl.’

Dit is het enige echte Roald Dahl Woordenboek, boordevol fantabuleuze woorden van de beste kinderboekenschrijver ter wereld. In dit woordenboek staan gniffelgave gewone woorden en alle door Roald Dahl bedachte woorden. Je vindt er de enige echte omschrijvingen van Dahl-vindsels als mensbaksel, fropskottel en knotszwabber. Bij alle woorden staan fantabuleuze voorbeeldzinnen uit klassiekers als Matilda en De GVR. In kadertjes wordt uitgelegd hoe Dahl speelt met taal en hoe je dat zelf ook kunt doen.
Een vrolijk én inspirerend boek, geïllustreerd met tekeningen van Quentin Blake.

In drie woorden

Humor, kleurrijk en creatief

In meer woorden

Ken je de woorden als mensbaksel, snoskommer, flitspoppen of webbelkous? In dit woordenboek staat uitleg over woorden die in de (vertaalde) boeken van Roald Dahl staan en is echt een must voor Dahl-liefhebbers. Het staat boordevol humor, prachtige illustraties van uiteraard Quentin Blake en je steekt er nog wat van op ook.

Als je de verhalen van Roald Dahl leest, kom je allemaal door hem bedachte woorden tegen. Roald Dahl was vreselijk creatief met taal in zijn kinderboeken. Hij gebruikte veel grappige uitdrukkingen en maakte dus nieuwe woorden. Denk maar eens aan mensbaksels, marmormel, gruwlelijk en vervelijk. Zo grappig, fantasierijk en zo creatief van hem.

In dit speciale woordenboek komen al deze woorden uitgebreid aan bod. In het begin wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je het woordenboek gebruikt. De blauwe woorden zijn de woorden die Roald Dahl heeft uitgevonden en waarvoor vertaalster Huberte Vriesendorp een Nederlands woord heeft bedacht. Er wordt verteld in welke verhalen de woorden zijn gebruikt en er wordt een citaat uit dat verhaal gegeven. Naast deze zelfbedachte woorden staan er ook nog allerlei andere termen in – zoals synoniemen, metrum of onomatopee – die worden uitgelegd en er worden tips en opdrachtjes gegeven om zelf creatief met taal aan de slag te gaan. Ook kom je alle figuren tegen die een onvergetelijke rol spelen in de wereld van Roald Dahl, zoals Willie Wonka, juffrouw Engel, meneer Krakeel en nog veel meer….

Het klinkt misschien saai, een woordenboek, maar dit woordenboek is dus absoluut niet saai! Door de overzichtelijke indeling, de vele illustraties, de goede uitleg met verwijzingen naar de boeken, de grapjes en leuke opdrachtjes blijf je met enorm veel plezier in dit boek lezen en bladeren en steeds weer opnieuw van alles ontdekken. Dit woordenboek moét je in de klas hebben staan, want dit biedt een schat aan inspiratie om creatief met taal aan de slag te gaan.

Kortom: een superschitterendst, fantabuleus en toffisch woordenboek voor de Roald Dahl liefhebbers van 8 tot 100 jaar.

the gravatar profile photo

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *