Rode pier en heks Hella / Hallo, worm!

“Dan is er een flits! Heks Hella is geen heks meer, maar een worm. ‘Wat een gek lijf,’ bromt ze. Ik heb niet eens ogen. En wat doet dat rare flapje bij mijn mond? En hoe kom ik vooruit?’ “

Misschien is het je al opgevallen dat dit boek twee titels heeft, namelijk ‘Rode Pier en heks Hella’ en ‘Hallo, worm!’ Dat komt omdat je hier te maken hebt met een omkeerboek. Twee in één dus. Je mag zelf bepalen welk boek je eerst leest. Ze zijn verschillend qua genre, fictie en non-fictie, maar hebben des al niet te min toch alles met elkaar te maken. In ‘Rode Pier en heks Hella’ beleef je samen met Rode Pier en het heksje een avontuur en in ‘Hallo, worm!’ leer je alles over wormen.

In drie woorden

Leerzaam, toegankelijk, wormen

In meer woorden

‘Rode Pier en heks Hella’ gaat over een rode worm die in het tuintje van heks Hella leeft. Als hij op een dag een boze Hella aantreft omdat de kruiden in haar tuin aan het verdorren zijn legt hij haar uit hoe dat komt. Heks Hella verandert zichzelf in een worm en samen kruipen ze de grond in. Heks Hella ervaart zo wat de worm allemaal kan, voelt en lust en begrijpt dat haar tuintje zonder de aanwezigheid van Rode Pier niet tot bloei kan komen. Maar één worm is eigenlijk niet genoeg om de grond luchtig te houden. En daar weet Rode Pier wel een oplossing voor…

‘Hallo, worm!’ is een mooie aanvulling op het avontuur van Hella en Rode Pier want het geeft je alle informatie die je nodig hebt om het probleem betreffende de tuin van Hella te begrijpen. Je krijgt uitleg over alles wat te maken heeft met wormen. Zo lees je hoe een wormenlichaam in elkaar zit, wat een worm zoal eet, hoe hij voelt en beweegt en wie zijn vijanden zijn. Naast deze informatie worden er ook tal van weetjes over dit weekdier prijsgegeven. Wist jij bijvoorbeeld dat een worm adem haalt door zijn huid en dat hij tien harten heeft? Je gaat trouwens ook zelf aan de slag want er zijn een aantal doe-opdrachten. Je leert dan onder andere hoe je met behulp van een kijkdoos meer te weten kunt komen over het leven van de worm. En middels door jou zelf uit te voeren testjes leer je bijvoorbeeld horen als een worm met behulp van een ballon.

Tot slot rest mij nog te vermelden dat dit boek onderdeel uitmaakt van de serie ‘Verhalenrijk‘. Deze serie kenmerkt zich door de nadruk te leggen op het ervaren van leesplezier. De combinatie fictie/non-fictie over hetzelfde onderwerp in één boek is een bewuste keuze. Immers daar waar de één alles wil weten over hoe de wereld werkt zal de ander liever wegdromen bij een sprookje of een spannend verhaal. Natuur en alles wat daarmee samenhangt speelt in de boeken een grote rol. Kinderen worden aangewakkerd om de schoonheid ervan te zien en breiden daarnaast hun kennis over natuur uit. Het leesniveau sluit aan bij de leeftijd waarvoor de boeken van deze serie bedoeld zijn.

De tekeningen van Donna Kroese laten je extra genieten van ‘Rode Pier en Heks Hella’ en in ‘Hallo, worm!’ verstevigen ze de uitleg van de doe-opdrachten doordat de platen laten zien wat er precies van je verwacht wordt. Ik vind de platen kleurig, vrolijk en herkenbaar. Heks Hella wordt als een modern heksje neergezet. Met haar dieprode, schattige jasje en vlot groene minirokje ziet ze eruit als een pittig heksje dat toch zeer toegankelijk is voor de lezers. Erg leuk!

Dit prachtige zelfleesboek waarin verbondenheid met de natuur een grote rol speelt is geschikt voor kinderen van eind groep 3 en groep 4. Qua leesniveau is het vergelijkbaar met AVI E3.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *