Roljoch

Roljoch
Categorieën: , ,
Publisher:

Het avontuur van de jongen die leerde autorijden met YouTube!
Midden in de nacht kruipt Mats achter het stuur van een gele sportauto. Hij wil naar zijn vader Wannes. Die viert zijn verjaardag… in de gevangenis. En als zijn verschrikkelijke oom Windolf hem niet wil brengen, rijdt Mats zelf wel!
Alles wat hij nodig heeft, is de dure auto van Windolf en een paar handige YouTube-filmpjes als rijles. Met zijn rolschaatsen aan kan hij nét bij de pedalen.
Samen met de gekke zwerfster Shirley ontdekt Mats het geheim van zijn vader. Een onvergetelijk avontuur, vol actie, spanning én grappen. Riemen vast, en plankgas met die rolschaats!

In drie woorden

Actie, spanning, humoristisch

In meer woorden

Het boek begint met een waarschuwing: ‘Dit verhaal is echt gebeurd en als het al eens is gebeurd, kan het zomaar nóg een keer gebeuren. Maar hoe graag je Mats misschien wil nadoen… probeer dit vooral niet thuis uit’. Deze waarschuwing maakt je direct nieuwsgierig. Wat wordt dit voor een spannend boek?

Het boek gaat over Mats, een jongen waarvan zijn vader in de gevangenis zit. Waarom hij daar zit weet Mats niet. Hij zou iets gestolen hebben, maar wat, dat weet hij niet. Sinds zijn vader in de gevangenis zit, woont hij samen met zijn moeder bij ‘oom’ Windolf, een nare man die gericht is op het verdienen van zoveel mogelijk geld. Hij vindt het maar niets dat Mats bij hem woont. Mats kijkt graag naar filmpjes op Youtube, vooral naar de filmpjes die zijn vader voordat hij naar de gevangenis moest heeft gemaakt. Hij vertelt daarin over de ‘geheimen’ onder de motorkap, zijn vader was namelijk een automonteur.

Mats mag zijn vader maar één keer in het jaar bezoeken, op zijn verjaardag. Omdat zijn moeder op zakenreis naar Dubai moet, heeft ze oom Windolf gevraagd of hij Mats dit keer naar de gevangenis wil brengen. Mats heeft er totaal geen vertrouwen in dat hij dat echt gaat doen. Daarom staat hij midden in de nacht op en ‘leent’ hij de nieuwe auto van oom Windolf, een hele speciale auto die in de fabriek van oom Windolf door robothanden in elkaar is gezet. Eigenlijk kan hij niet bij de pedalen, maar daar heeft Mats een oplossing voor; hij doet gewoon zijn rolschaatsen aan! En autorijden heeft hij geleerd van de filmpjes op Youtube, hoe moeilijk kan het zijn? Wat volgt is een knotsgek avontuur, met zwervers, vrachtauto’s met oplegger, vrachtwagenchauffeurs en boze ooms.

Het boek leest heerlijk weg. Er zit veel tempo in het verhaal en het blijft boeiend. Het is een boek met humor, maar er zitten ook een mooie boodschappen in; je kan meer dan je denkt en je bent zeker niet gelukkiger wanneer je veel geld hebt. Het belangrijkste is dat je je met mensen omringt die van je houden.

Voor kinderen vanaf 9 jaar die houden van een mooi avontuur.

the gravatar profile photo

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *