Rond de zon en over de maan

Rond de zon en over de maan
Categorieën: ,
Tags: ,
Publisher:

Ik ga even rond de zon en over de maan. Maar ik kom snel terug.

Met die woorden neemt mama afscheid van Piet op het schoolplein. Hij weet het al heel goed: straks komt ze hem weer ophalen. Maar hoelang is dat, rond de zon en over de maan?

In drie woorden

Warm, leerzaam en gevoelig

In meer woorden

Zoals elke dag wordt Piet naar school gebracht door mama. Ze nemen afscheid met een dikke afscheidsknuffel en de bevestigende woorden dat ze snel terug komt. Piet heeft een hele fijne schooldag. Samen met Henry speelt hij met de blokken. Er zijn kinderen die een verhaaltje lezen en draken verslaan. Na de middag is het tijd voor een dutje en dan stelt hij zich voor hoe zijn moeder rond de zon vliegt en over de maan. En dan is het tijd om weer naar huis te gaan. Op het schoolplein wacht hij, samen met zijn klasgenootjes, op zijn moeder. Eerst wordt Henry opgehaald, gevolgd door Rosie en Noah. En Piet weet het zeker: nu komt zijn mama, die komt altijd na Noahs oppas. Maar mama komt niet… Ook Jade en Evie worden opgehaald en Piet zit nog altijd op de schommel de poort heel goed in de gaten te houden. Het duurt natuurlijk ook wel een tijdje om rond de zon en over de maan te vliegen. Komt zijn mama hem nog ophalen?

Ann Harrell heeft een waardevol prentenboek geschreven over eventjes afscheid te moeten nemen om elkaar snel weer terug te zien. Dit kan enorm moeilijk zijn voor (jonge) kinderen. Want wanneer komt mama of papa dan weer terug? Komen ze überhaupt nog terug? Dit is een leerproces waar ze doorheen gaan. Piet weet heel goed wanneer zijn moeder hem komt ophalen: na de oppas van Noah. Als dan de oma van Jade komt in plaats van zijn moeder begint hij te denken. Het zijn korte teksten, maar je voelt en weet precies wat Piet zijn gevoelens en gedachten zijn. 

 

Linda Heijnekamp heeft de paginagrote en kleurrijke illustraties bij het boek gemaakt. De kleuren springen van het papier af waardoor je aandacht meteen naar de illustraties wordt getrokken. De diversiteit aan kinderen is een pluspunt! Hierdoor biedt dat ook een mogelijkheid tot een gesprek met de kinderen. 

Voor iedereen vanaf 4 jaar. 

the gravatar profile photo

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *