Sam de Wasbeer

Sam de Wasbeer
Categorieën: , ,
Publisher:

Tel tot tien en nog een keer, was je handen heen en weer.
Totdat ze niet vies meer zijn, dat vinden wij heel fijn! 

Vandaag is het feest want Sam is jarig! Van zijn opa krijgt hij een zeeppompje. Hij gaat op avontuur om zijn vriendjes alles te leren over handen wassen. Van Freek de Kakkerlak tot Flo de Haan. Want wie weet er nou meer over wassen dan een… wasbeer!

In drie woorden

Actueel, leerzaam, kleurrijk

In meer woorden

En toen was daar opeens Covid-19, oftewel Corona. Er veranderde veel in de wereld maar ook in de omgeving van de kinderen. Ineens gingen de scholen dicht en kwam er thuisonderwijs. Omdat Corona ons overviel en dit voor ons iets onbekends was, waren er ook geen materialen voor handen om dit uit te leggen aan de kinderen. Gelukkig zitten de kinderboekenschrijvers, zoals Ingmar Larsen, niet stil en is dit mooie boek uitgebracht.

Sam de Wasbeer heeft zijn naam al heel erg mee als het gaat om dit actuele thema. Sam is ontzettend blij met het cadeau van opa, een zeeppompje. Hij is zo enthousiast over de werking dat hij dit meteen aan zijn vriendjes wil laten zien en ze wil leren dat het belangrijk is om je handen te wassen. Sam legt ook aan zijn vrienden uit waarom dit zo belangrijk is. Hierdoor krijgen de kinderen op een speelse en leuke manier mee waarom overal handpompjes staan en waarom ze op school zo vaak hun handen moeten wassen. 

De illustraties, gemaakt door Agnes Loonstra, zijn kleurrijk en spreken erg aan. Door de eenvoud is het overzichtelijk, maar ook de kleine details bieden openingen tot een gesprek. Dit onderwerp is actueel voor iedereen. Daarom is het waardevol dat er gekozen is voor verschillende dieren. Zo heeft Flo de Haan veren, Hendrick de Kater een vacht en Ollie de Olifant een stugge huid. Hierdoor leren de kinderen dat het voor iedereen geldt en dat er geen onderscheid is gemaakt. 

Een actueel prentenboek om de hygiëne bespreekbaar te maken bij peuters en kleuters.

the gravatar profile photo

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *