Samen zijn we thuis

Samen zijn we thuis
Categorieën: ,
Publisher:

Je thuis voelen kan overal, samen met de mensen van wie je houdt!

Wat maakt thuis een echt thuis? Een voordeur, een raam en een knuffel als je thuiskomt. Thuis voelt alles veilig en fijn. Maar soms moet je je huis achterlaten om een nieuw thuis te maken.

In drie woorden

Poëtisch, hartverwarmend, melancholisch

In meer woorden

Het meisje uit het boek beschrijft vanuit haar beleving hoe haar huis eruit ziet. Ze noemt dingen uit het huis die maken dat het huis echt haar thuis is. Naast een aantal stoffelijke zaken zoals raam, deur, lichtje, kussen, heeft ze het dan ook over de dingen die ze samen met haar ouders en broertje in het huis doet. Ze vindt het bijvoorbeeld heel fijn om samen gezellig te eten. Ook het samen spelen en elkaar knuffelen maken het huis een thuis.

Het complete plaatje, de mengeling van materieel en emotioneel geven het vertrouwde, veilige gevoel. Maar dan staat er een verhuizing op stapel en moet een gedeelte van het vertrouwde achtergelaten worden. Spannend is dat. Aanvankelijk voelt het als een verlies. Maar uiteindelijk ontdekt het meisje dat het vooral belangrijk is dat de mensen van wie je houdt bij je kunnen zijn. Het samenzijn blijkt de basis van het geluk en niet zozeer de plek waar dit plaatsvindt. Al gauw is het nieuwe huis ook thuis, door de spulletjes maar vooral doordat het gezin er samen in harmonie kan leven.

Kinderen die gaan verhuizen zien daar vaak als een berg tegenop. Dit boekje toont dat de vernieuwing gemakkelijker kan zijn dan je verwacht, omdat je je overal thuis kunt voelen met je dierbaren om je heen. Thuis is dus vooral daar waar je geliefden zijn.

De warme boodschap komt goed over door de poëtisch geformuleerde tekst maar zeker ook door de paginagrote illustraties van pixar-animator Chris Sasaki. Ze maken dat je zelf zo in het huis zou willen stappen en dan niet alleen vanwege het huis zelf maar vooral door de dingen die de mensen die er wonen erin doen.

Voor mij is dit boekje op het lijf geschreven, als kind heb ik 6 verhuizingen moeten ondergaan. En inderdaad, je nieuwe huis voelt al gauw als thuis. Een mooi thema voor een prentenboek, voor alle kinderen die opzien tegen een handen staande verhuizing. Verandering kan ook heel fijn zijn.

Het boek is vertaald in Nederlands door Jaap Robben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *