Sara’s walkabout

Sara’s walkabout
Categorieën: , ,
Publisher:

Emigreren. Het magische toverwoord viel op een koude, donkere winteravond.

Saar heeft een heerlijk leventje. Ze zit op een leuke middelbare school, heeft veel vriendinnen en is stapelverliefd op haar eerste vriendje. Maar dan komen haar ouders met een mededeling die haar leven volledig op zijn kop zet: ze gaan emigreren naar Australië.

Het is 1959. Vele gezinnen verlaten Nederland om een nieuw leven op te gaan bouwen in Australië. Dat is echter helemaal niet zo makkelijk als het lijkt. Saar voelt zich verschrikkelijk in down-under! Ze zoekt aansluiting bij een ander buitenbeentje: Otis, een ‘halve’ Aboriginaljongen. Met hem trekt ze de outback in, waar ze niet alleen meer over hem te weten komt, maar ook over zichzelf…

In drie woorden

Ontroerend, avontuur, familiebanden

In meer woorden

Sara’s walkabout speelt zich af in de vijftiger jaren, de tijd vlak na de Tweede Wereldoorlog. De dertienjarige Sara gaat met haar vader, moeder en broertje emigreren naar Australië. Sara vindt het vreselijk om haar opa, oma, vriendinnen en vriendje in Nederland te moeten achterlaten. Na een lange bootreis komt het gezin in hun nieuwe land aan. Maar helaas ziet het leven er in Australië minder rooskleurig uit dan de emigratiefolders hadden beloofd. Sara, die in Nederland heel veel vrienden en vriendinnen had, voelt zich in Australië eenzaam. Ze heeft niet alleen moeite om zich bij haar klasgenoten aan te sluiten, ook het strenge schoolsysteem waarin lijfstraffen nog heel gewoon zijn, valt haar zwaar. Omdat haar ouders lange dagen moeten werken, hebben ze geen oog voor Sara’s problemen.

Gelukkig vindt Saar een lotgenoot, de ‘halve’ Aboriginal jongen Otis. Op een dag lopen Sara en Otis samen weg van huis. Tijdens hun ‘Walkabout’ komt Saar steeds meer te weten over de rassenscheiding en discriminatie in Australië in het algemeen en over (het verleden van) Otis in het bijzonder. Het is Otis die haar de ogen opent voor het feit, dat rijkdom niet gelegen is in materiële bezittingen maar veel meer in zaken als het hebben van een familie. De titel van dit boek is dan ook mooi dubbelzinnig: een walkabout is niet alleen een zwerftocht, maar bij de Aboriginals is het ook een rituele tocht om volwassen te worden en over jezelf na te denken. Maar zullen ze weer tot bezinning komen en terugkeren naar huis?

Wat is dit een prachtig en ontroerend verhaal. In dit boek komen veel onderwerpen aan de orde waardoor je het als leerkracht ook goed in de klas kunt inzetten: emigratie in de jaren ’50, Aboriginals en Australië, kolonisatie en racisme.

Jongeren vanaf 11 jaar die houden van een boeiend en spannend geschreven historisch verhaal, zullen smullen van dit boek.

Inez van Loon is een full-time jeugdboekenschrijfster. Tegenwoordig schrijft Inez historische boeken die gebaseerd zijn op ware gebeurtenissen, ‘stukjes vergeten geschiedenis uit een nabij verleden’.

the gravatar profile photo

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *