Schaduw van Toet

Schaduw van Toet
Categorieën: ,

‘Nog meer dan zijn schaduw werd Amany Toets lijfwacht in de jaren die volgden.’

Amany groeit op aan het hof van haar vader, farao Achnaton, in het oude Egypte. Ondanks de luxe van een mooi nieuw paleis en een leven vol parades en feesten is haar leven niet gemakkelijk. Haar familie heeft honger naar macht en haar vader maakt zich niet geliefd bij het volk. Amany heeft al vijf zusjes als ze er een halfbroertje bij krijgt: Toetanchamon, een zwak jongetje met een scheef voetje – de toekomstige farao van Egypte. Ze werpt zich op als zijn beschermer en leert hem alles wat hij moet weten om in leven te blijven. Als een schaduw leeft ze aan zijn zij, en alles lijkt goed te gaan. Tot het noodlot toeslaat en haar eigen leven in groot gevaar is…

In drie woorden

Geschiedvertelling, Egypte, indrukwekkend

In meer woorden

Amany groeit op aan het hof van haar vader, farao Achnaton in het oude Egypte. Ze verhuizen naar een nieuw paleis waar haar vader nieuwe regels opstelt. Het eerste wat hij daar doet, is het verbieden van alle goden, behalve de god van het licht. Hij maakt zich hiermee niet geliefd bij het volk. Achnaton is getrouwd met Nefertiti en heeft een bijvrouw. Nefertiti heeft hem alleen maar dochters geschonken, maar zijn bijvrouw bevalt van een zwak jongetje, Toetanchamon genaamd. Amany heeft al snel door dat haar opa Eje Toetanchamon als bedreiging ziet, omdat Eje zelf graag farao zou willen worden. Ze werpt zich op als beschermer en leert ‘Toet’ alles wat hij moet weten als toekomstig farao. Wanneer hun vader overlijdt, is Toet pas 8 jaar. Nefertiti wil dat Toet farao wordt, met opa Eje, de raadgever Horemheb en zijzelf als zijn belangrijkste en trouwe adviseurs. In de jaren die volgen waakt Amany over Toet als een ware lijfwacht. Uiteindelijk trouwt ze zelfs met hem. Samen regeren ze het land tot tevredenheid van het volk. Deze farao luistert naar ze en probeert ze zelfs te helpen. Maar dan overlijdt Toet…

Het boek ziet er bijzonder uit. De tekst is in het midden van de pagina’s geplaatst, waarbij de zinnen in korte stukken zijn geknipt. Dit zorgt ervoor dat het verhaal makkelijk leesbaar wordt. De illustraties van Djenné Fila zijn wonderschoon. Qua kleurgebruik helemaal passend binnen de sfeer van Egypte. Regelmatig kiest ze ervoor om één voorwerp als illustratie toe te voegen. Denk hierbij aan een mooi versierde stoel, een ibis of een buste. Ook heeft ze bladgoud verwerkt in haar illustraties, wat ervoor zorgt dat de oudheid echt tot leven komt.

Lida Dijkstra heeft haar verhaal gebaseerd op de kennis die er is over de tijd is, maar uiteraard heeft ze hier ook de vrijheid genomen om haar eigen fantasie te gebruiken en de dingen naar haar eigen hand te zetten, zodat ze passen in het verhaal dat ze wil vertellen. Ook in het taalgebruik en in het afkorten van de namen heeft de schrijfster de vrijheid genomen. Het is geen geschiedenisboek, maar een jeugdroman die zich in het oude Egypte afspeelt. Ook zijn er moderne thema’s in het boek verwerkt, zoals het omgaan met religie en vrouwenrechten. In het boek krijgt het volk zelfs te maken met een besmettelijke ziekte wat zich na een feest over heel Egypte verspreid. Doet het je ergens aan denken?

Een prachtig boek voor kinderen vanaf 12 jaar die geïnteresseerd zijn in een mooi verhaal wat zich afspeelt in het oude Egypte.

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *