Schaduwbroer

Schaduwbroer
Categorieën: ,
Author:
Publisher:

Ik ga naar Japan. Ik moet wel.
Ik volg Alecs kaart, zijn laatste kaart, zijn laatste woorden.

Hebe reist in de voetsporen van haar overleden broer Alec naar Japan, op zoek naar antwoorden over zijn dood. Alec was professioneel freediver. Hebe kan niet geloven dat hij is verdronken. In zijn laatste woorden leest zij een boodschap, als sporen die ze kan volgen. Die leiden haar naar het bruisende hart van Tokio en ten slotte naar Ishigaki, een eiland in de diepblauwe oceaan…

In drie woorden

meeslepend, rouwen, zoektocht naar jezelf

In meer woorden

Alec, een professioneel freediver, overlijdt tijdens zijn laatste reis in Japan. Zijn zus Hebe, met wie hij een heel goede band had, kan niet anders dan hem achterna reizen. Zij moet uitzoeken waar, waarom en in welke omstandigheden Alec is overleden.

Haar broer was een wereldreiziger en Hebe ging haar broer bij elke reis uitzwaaien en Alec liet dan een ansichtkaart met een boodschap voor Hebe achter: dit waren hun rituelen! Ook nu weer, maar deze kaart is de laatste en de geschreven mysterieuze boodschap is niets meer of minder dan een spoor naar zijn dood!

Alec is overleden in Japan, waar hij aan freediving deed: heel diep duiken zonder zuurstofflessen. Hij overleefde een erg diepe duik niet. De dood van haar broer komt binnen als een mokerslag. Hun gezamenlijke liefde is Japan. Hebe wil ernaar toe, alleen, om te rouwen en om erachter te komen wat er nu precies gebeurd is.

Elk hoofdstuk begint met een quote, een plaatsnaam en een jaartal. Ze komen van de kaarten die Alec naar zijn zus stuurde op zijn reizen. Toen Alec naar Tokio ging, kreeg Hebe bij hun afscheid ook een kaart met een haiku die hij voor haar had geschreven. Het is cryptisch: Hebe weet niet wat ze ermee aan moet. Maar dat ze naar Tokio moet, is wel duidelijk.

Aangekomen in Tokio dompelt Hebe zich onder in het Japanse leven. Het is alsof je er zelf bent. Hannema schrijft zo gedetailleerd over het leven op straat, de mensen, de taal en over het eten. En doordat de telefoon van Hebe kapot is gegaan is de ervaring van alleen op reis, écht alleen.

Hebe ontrafelt beetje bij beetje Alec’s reisroute en de genomen weg naar zijn definitieve en geliefde rustplaats! Zal Hebe de volledige waarheid kunnen achterhalen? Zal zij zich staande kunnen houden in het bruisende Tokio? Zal zij zich kunnen losmaken uit haar vertrouwde bestaan?

Wat vond ik dit een meeslepend, aangrijpend en uniek verhaal over reizen, rouwen en een zoektocht naar jezelf. Ik hoop dat jongeren vanaf een jaar of 15 er net zo van zullen genieten als ik deed.

Iris Hannema is reisjournaliste en schreef eerder non-fictieboeken over haar reizen. Schaduwbroer is haar debuutroman voor jongeren.

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *