Scheten uit de schoorsteen – Het kleine verhaal van klimaatverandering

‘Al die scheten in de lucht. Je ziet ze niet, maar het zijn er steeds meer. Boven ons hoofd hangt een deken van scheten.’

Koeien laten scheten, auto’s laten scheten en fabrieken laten scheten. Samen zorgen al die scheten dat de aarde opwarmt. ‘Scheten uit de schoorsteen’ legt op een luchtige en heldere manier uit hoe klimaatverandering werkt.

In drie woorden

Eerlijk, begrijpelijk en hoopvol

In meer woorden

Hoe leg je kleine kinderen uit hoe het zit met het opwarmen van de aarde? In ‘Scheten uit de schoorsteen‘ wordt het ingewikkelde verhaal van de klimaatverandering op kleuterniveau uitgelegd. Geweldig hoe Marc ter Horst op een luchtige maar duidelijke manier aan jonge kinderen uit weet te leggen hoe klimaatverandering werkt. Eerst vertelt hij hoe de problemen ontstaan, dan wat de gevolgen zijn en tenslotte wat we eraan kunnen doen.

Met de geweldige titel, heb je de aandacht van de kinderen natuurlijk direct; jonge kinderen zullen gieren van het lachen om de scheten die in dit boek voorkomen en Marc kan de scheten goed gebruiken om uit te leggen wat broeikasgassen zijn.

Het boek is voorzien van prachtige kleurrijke illustraties van Yoko Heiligers waar veel op te zien is. Zie jij op elke pagina het (rode) hondje? Op de schutbladen zijn nog leuke weetjes verwerkt in de illustraties.

Dit boek is goed in te zetten op school in de groepen 1-4, vooral ook tijdens de gi-ga-groene Kinderboekenweek van 2022!

Kortom: een vrolijk en ook eerlijk prentenboek voor jongens en meiden vanaf 4 jaar waarin oorzaken, gevolgen en oplossingen van klimaatverandering op speelse wijze voorbij komen.

 

the gravatar profile photo

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *