Semper Sol

‘Er zitten hier heel veel slimme slinkers bij elkaar. Jullie komen hieruit.’

De aarde is te vol. Om oorlog te voorkomen heeft de Wereldraad een quotum ingesteld: een maximum aantal inwoners per land. Er moeten mensen weg. Hoe die verdwijnen, mag ieder land zelf bepalen. De Euro-Unie heeft een slimme truc bedacht om zonder bloedvergieten het quotum te halen: slinkers. Mensen in de slinkstand mogen maar zo weinig dat ze slechts voor de helft meetellen. Het leven van een slinker is zwaar, maar wie zich aan de regels houdt, overleeft het wel.

Hoewel… Met de komst van president Foxen is er een gure wind opgestoken in de Euro-Unie. Zelf ziet Foxen de toekomst zonnig in- maar de slinkerbroers Axel en Tommy vrezen wat er in de schaduwen schuilt. Als ze de strijd aangaan met de duistere krachten achter het quotum, blijkt het lastig vechten als je niet weet wie je vijanden zijn… en je vrienden.

In drie woorden

Spannend, dystopie en discriminatie

In meer woorden

Semper Sol is het vervolg op Quotum Project Z en gaat over een toekomstige wereld waarin de aarde te vol is geworden. Vanwege deze overbevolking stelt de Wereldraad een maximum aan de wereldbevolking: tien miljard. Er moeten dus mensen weg, of slinken: als half mens leven. Slinkers mogen bijvoorbeeld geen gas en stroom gebruiken, niet naar school, niet autorijden, niet met de trein. Ze moeten hun geld inleveren en mogen geen spullen meer kopen. Zo halveert hun voetafdruk en tellen ze nog maar als halve inwoner mee.

Axel, Tommy en hun vriendin Sunny zijn na het avontuur in het eerste deel ondergedoken in de Noordelijke Unie. Ze zijn naar een eenzaam huisje aan het meer gebracht door iemand die bij de veiligheidsdienst van de Noordelijke Unie verantwoordelijk was voor de Euro-Unie en die hen had geholpen om project Zero te stoppen. In het huisje bij het meer zouden ze veilig zijn. Maar niets is minder waar. Ze worden in de nacht overvallen en worden wakker in een krimpkamp, een kamp waar heel veel mensen wonen en bijna geen middelen zijn om te overleven. Ze zijn vastbesloten om te ontsnappen zodat ze de wereld kunnen vertellen wat er precies aan de hand is. Maar dat laatste blijkt zo gemakkelijk nog niet. Want wie kunnen ze vertrouwen? Wie zijn hun vrienden en wie hun vijanden?

We raden aan om eerst deel 1 te lezen, voordat je in dit boek begint. Ook dit deel is bloedspannend en leest als een trein. Wanneer je er eenmaal in begint, kun je niet meer stoppen met lezen. Het boek zet je aan het denken over de toekomst van de aarde. Kunnen we door blijven gaan zoals het nu gaat? Wat betekent dat voor de toekomst? Ben je 12 jaar of ouder en hou je van een spannend  en avontuurlijk verhaal? Dan is dit boek echt iets voor jou!

 

the gravatar profile photo

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *