Sjakie en Jopie op voorleesavontuur

‘Jopie bonst op de deur van nummer 9. Sjakie! Sjakie! Zullen we prut met peertjes maken?’

Jopie woont op nummer 1 en Sjakie op nummer 9, op de Van Tienenweg. 1 + 9 = 10 en ze zijn dan ook de beste vrienden!
Sjakie heeft altijd minstens één pleister op zijn lichaam. Hij kan onhandig zijn, maar als er muziek klinkt, danst hij.
Jopie herken je meteen. Als ze rent, is ze net een paardje. Ren, galop, ren, galop!
Samen spelen ze dat ze een hondje zijn, zoeken ze kleine beestjes, maken ze ‘prut met peertjes’, zaaien ze aardbeienplantjes en nog veel meer…
Met veel fantasie verkennen ze hun wereld.

In drie woorden

Avontuurlijk, modern, herkenbaar

In meer woorden

Wat een heerlijk voorleesboek! Sjakie en Jopie zijn zeker kleuters waarin kinderen zich in kunnen herkennen. Ze beleven avonturen die kinderen van een jaar of vier beleven en dus herkenbaar zijn voor de jonge lezers. De vrienden zoeken insecten, doen net alsof ze honden zijn, komen erachter dat woorden soms een andere betekenis kunnen hebben, worden uitgenodigd voor een kinderfeestje, ontdekken het geheim over baby’s, begraven kikkervisjes en eten een ijsje.

Sjakie en Jopie zijn de hoofdrollen in dit voorleesboek, maar ook hun buren spelen een rol in het verhaal. Zo is er buurvrouw Els, die niet goed uit haar woorden komt. Ze gaat vervolgens het hele alfabet af om de juiste beginletter te vinden. Dit maakt het voorlezen soms best lastig! Verder is er een boze buurman Rob. Eigenlijk is hij niet boos, maar verdrietig omdat hij zijn vrouw verloren heeft. Naast deze bewoners wonen er nog meer mensen in de straat. In het begin van het boek, worden ze allemaal aan je voorgesteld.

De losse verhalen zijn precies goed van lengte. Ze zijn kort genoeg om de aandacht van je kleuter goed vast te houden, maar lang genoeg om er inhoud aan te kunnen geven. De speelse en vrolijke illustraties vullen het verhaal goed aan en zullen de kinderen aanspreken.

Je gunt ieder kind een vriend als Sjakie of Jopie! Voorlezen kan vanaf 4 jaar, zelf lezen vanaf 6 jaar.

the gravatar profile photo

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *