TBS

“‘Maya! Laat me erin!’. Met moeite probeer ik langzaam in en uit te ademen. Het gebons op de deur wordt steeds erger. Net als de chaos in mijn hoofd. In paniek kijk in naar de deur en draai me snel om naar mijn bureau. Dan klinkt er een enorm gekraak. De deur heeft het begeven.”. 

Maya’s leven loopt eigenlijk op rolletjes: ze heeft een hilarische goede vriendin, een date met de allerleukste jongen van de school en ook prima ouders. Maar dan wordt alles anders. Maya’s moeder wordt verliefd op een cliënt van haar: tbs’er Nico D. Deze affaire blijft ook in de media niet onopgemerkt en dan gaat het van kwaad tot erger. En als je denkt dat het niet erger kan, komt Nico binnenkort vrij. In Maya’s ogen veranderen moordenaars niet alleen hoe kan ze haar moeder daarvan overtuigen? En wat als die gevaarlijke gek straks bij hen intrekt?

In drie woorden

Meeslepend, spannend, actueel

In meer woorden

“Wow…” was de eerste gedachte toen ik dit boek had uitgelezen. In TBS wordt je meegenomen in het leven van Maya. Eigenlijk is er niks mis met het leven van Maya. Haar ouders zijn beide aan het werk, haar broer is gaan studeren en woont op kamers en Maya leidt eigenlijk een normaal puberleven. Zou die ene jongen haar nou wel of niet leuk vinden? Maar dan valt er een spreekwoordelijke bom in het huis van Maya. Haar moeder is verliefd geworden op een TBS’er, haar ouders gaan scheiden en tot overmaat van ramp komt de nieuwe liefde bij hen wonen. Sinds Nico bij hen woont worden er vreemde pakketjes gebracht en is er een auto die het huis in de gaten houdt. En dan hoort Maya haar moeder gillen in de keuken…

Natasza Tardio is een kei in het opbouwen van spanning. In 2012 debuteerde zij als young adult schrijfster met Moordvrienden waarmee ze in 2014 de Jonge Jury Debuutprijs won. En ik kan je vertellen dat dit zeer terecht is! Na het lezen van moordvrienden en moordgeheim stond TBS hoog op mijn lijstje. Je wordt meegezogen in het verhaal waardoor je niet meer kan stoppen met lezen. Natasza Tardio heeft het boek gebaseerd op waargebeurde verhalen. Het idee om een boek te schrijven over een ouder die een relatie krijgt met een TBS’er kon haar maar niet loslaten wat uiteindelijk resulteerde in dit meeslepende boek! Daarnaast kan je merken dat het boek heel erg actueel is. We volgen Maya in een tijdpad van een aantal maanden waarbij je na maart ineens leest over de 1,5 meter maatregel. 

De TBS-instelling is een wereld die voor velen onbekend is. Doordat ik zelf heb mogen ervaren hoe het is om werkzaam te zijn binnen een TBS-instelling, herken ik de genoemde woorden en procedures. Maar je  geen hoeft voorkennis te hebben om dit boek te begrijpen omdat alles perfect uitgelegd wordt.

De afwisseling tussen de tekst, de krantenberichten, appjes en televisie-interviews, zorgt ervoor dat het boek leest als een trein. 

Mocht je op zoek zijn naar een actuele jeugdthriller, dan is TBS echt een aanrader. En ik kan je verzekeren dat je daarna ook de andere YA-boeken van Natasza Tardio wilt lezen!

the gravatar profile photo

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *