Tien torens diep

“Zou jij je allergrootste twijfels aan je beste vrienden opbiechten als de kans aanwezig is dat deze vriendschap dan stopt?”

Weet jij al wat je later wilt worden? Stef wist dat al van jongs af aan. Hij wil net als zijn vader en broer mijnwerker worden. Zijn beste vriend Victor wil dit ook heel graag. Ze hebben elkaar beloofd om later samen ‘naar beneden’ te gaan. Dit is voor Victor niet zo vanzelfsprekend want zijn vader is in de mijn verongelukt. Hun stoere vriendinnetje Wietske wil ook graag met hen mee, ook al mogen meisjes eigenlijk geen mijnwerker worden. Na een tijdje vinden de jongens het goed dat zij, als enige meisjes, lid wordt van hun geheime club. Hiervoor moet ze alleen wel één test doen. Zij moet uitzoeken waarom buurman Dries als enige mijnwerker onder het roet naar huis loopt om zich daar schoon te maken. 

Langzamerhand begint Stef toch wel te twijfelen of hij wel echt in de mijn wil gaan werken. Er gebeuren namelijk regelmatig dodelijke ongelukken in de mijn en zijn opa is ziek geworden door het stof onder de grond. Voor Stef is vriendschap heel erg belangrijk en daarom durft hij niet op te biechten dat hij twijfels heeft over het worden van een mijnwerker. Totdat hij na een dramatische gebeurtenis niet langer kan zwijgen… 

In drie woorden

Meeslepend, spannend en leerzaam 

In meer woorden

Het verhaal van Stef, Victor en Wietske speelt zich af in 1958 in het fictieve mijnwerkersdorp Oranjedorp. In dit dorp draait alles om kolenmijnen Oranje-Nassau. Deze kolenmijnen hebben echt bestaan. Tien torens diep is dus gebaseerd op historische feiten waardoor het een ontzettend leerzaam boek is. Het verhaal leest makkelijk en begrippen zoals koempels en de koel worden aan je uitgelegd. 

Het gaat niet alleen maar over het werken in de mijn. Wanneer je het boek leest leer je gaandeweg de hoofdpersonen steeds beter kennen. In het dorp is te merken dat de sociale controle groot is. De kinderen worden in de gaten gehouden en moeten soms op hun hoede zijn. Het katholicisme is erg belangrijk in Oranjedorp. Ongelovigen, zoals Wietske, worden dan ook heidenen genoemd en soms zelfs uitgejouwd. Stef en Victor trekken zich daar weinig van aan en sluiten vriendschap met Wietske. De oudere generatie vindt dit wel lastig en laat dit ook merken. De ondertitel van het boek is dan ook perfect:  een verhaal over vriendschap!

Van dit spannende boek is in 2009 een zesdelige televisieserie gemaakt. Al een aantal jaar op rij wordt deze herhaald en het is zeker de moeite waard om te kijken!

Wil je graag het boek lezen? Dit boek is voor alle kinderen die van lezen houden vanaf 10 jaar. 

the gravatar profile photo

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *