Tienerruil

‘Je mag de vier ruilweken niet naar je eigen huis. Als je dat doet, is het voorbij!’

Lynn wil héél graag een zusje en stelt daarom voor om met een klasgenoot van huis en leven te ‘wisselen’. Ze ruilt voor vier weken met Dylan, die tot vorig jaar in Argentinië woonde. Zijn vader is daar nog steeds, maar Dylan woont nu samen met zijn moeder en twee zusjes in een bovenhuis. Het staat niet ver van Lynns huis, dat veel luxer is.

Dan ontdekt Lynn onder Dylans bed een mysterieuze koffer waarop NIET OPENEN staat. En niet lang daarna vertelt Dylan aan Lynn dat haar broer ineens hele vreemde dingen doet. Wat zou er aan de hand zijn?

In drie woorden

Origineel, avontuurlijk en leerzaam

In meer woorden

Lynn en Dylan ruilen voor vier weken van huis en leven. Ze mogen niet afspreken met eigen vrienden en vriendinnen, moeten elkaars taken doen en gebruik maken van elkaars spullen. Lynn komt in een arm gezin terecht. De vader van Dylan is gezakt voor het toelatingsexamen van Nederland en woont daarom nog in Argentinië. Dylans moeder werkt overuren om zo nog een beetje rond te kunnen komen. Ontbijten doen ze vaker niet dan wel, ze krijgen niet iedere dag een warme maaltijd en het laatste dubbeltje moet worden omgedraaid.
Dylan daarentegen komt terecht in een rijk gezin. In de laatste ruilweek staat er zelfs een vakantie naar Barcelona op de planning.

Alsof het al niet spannend genoeg is om vier weken van leven te ruilen, gebeuren er extra mysterieuze dingen. Als de broer van Lynn geld begint te stelen vertelt Dylan dit aan Lynn. Samen proberen ze uit te zoeken waarvoor het geld is. En als Lynn een mysterieuze koffer onder het bed van Dylan vindt, begint voor haar een geheel eigen zoektocht naar antwoorden.

Dit vlotte leesboek kent veel spannende momenten. Tevens is het een erg leerzaam boek. Dylan spreekt Spaans en heeft een ‘moeilijke woorden schrift’ waarin hij iedere dag een lastig Nederlands woord schrijft met de betekenis. Ook wordt er veel gesproken over de Argentijnse cultuur, het proces om in Nederland te mogen wonen en het veganistische leven van het gezin waaruit Lynn komt.

De vrolijke, kleurrijke illustraties geven een mooie weerspiegeling van het verhaal. De illustraties zijn paginagroot afgedrukt en bijna ieder hoofdstuk kent er wel één. De hoofdstukken zijn kort en bevatten steeds één ruildag. Af en toe kent het boek een flashback naar een aantal dagen eerder om zo duidelijkheid te scheppen in de gebeurtenis van dat moment.

Een inspirerend boek voor kinderen vanaf tien jaar.

 

the gravatar profile photo

Blog auteur Ilona de Kok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *