Toen het oorlog was

Denk jij dat je best veel weet over de Tweede Wereldoorlog? Dan moet je dit boek toch lezen!

Toen het oorlog was is een verzorgd overzichtswerk voor kinderen die meer willen weten over de Tweede Wereldoorlog. Het informatieve boek heeft oog voor het internationale verloop van de oorlog, maar vooral ook voor de situatie in Nederland. Een prachtige uitgave vol historische fotografie en fullcolour-illustraties van Irene Goede. Het is een boek waar je in kunt bladeren en verdwalen. Samen of alleen. Om nog eens over na te denken of met anderen over te praten. Want al is de oorlog lang geleden, het blijft belangrijk om de verhalen door te geven. Als je dit boek gelezen hebt, kun jij daarbij helpen.
Auteurs Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal van tekstbureau Patsboem! Educatief hebben de tekst van het boek afgestemd op de bovenbouw van de basisschool. Zij hebben dit zware onderwerp in begrijpelijk taal weten uit te leggen.

In drie woorden

Tweede Wereldoorlog, indrukwekkend en informatief

In meer woorden

Toen het oorlog was is een heel bijzonder informatief boek over de Tweede Wereldoorlog voor kinderen vanaf een jaar of 10 en begint met de belangrijkste vragen (en antwoorden) over de Tweede Wereldoorlog. Daarna volgt een tijdlijn met de belangrijkste wereldgebeurtenissen. Na deze tijdlijn volgen de hoofdstukken.

Het boek bevat tien hoofdstukken en elk hoofdstuk gaat over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld “symbolen”, “moord” en “dieren”. Deze indeling maakt het boek zeer overzichtelijk en duidelijk. Daardoor hoef je het ook niet van voor naar achter uit te lezen, maar kun je het hoofdstuk lezen waarover je meer wilt weten.

In elk hoofdstuk wordt dus steeds een bepaald thema/onderwerp behandeld en komen steeds dezelfde kaders (lemma’s) voor waardoor de informatie voor kinderen overzichtelijk, duidelijk en goed behapbaar is. De kaders die steeds terugkomen zijn:
– Dit gebeurde ook nog
– Om over na te denken
– Hij/zij was er bij
– Wat niet mocht maar stiekem toch gebeurde
– Wat anderen niet weten en jij nu wel

Toen het oorlog was leent zich uitstekend voor kinderen om zelfstandig te lezen of door te bladeren. Ze kunnen het boek ook gebruiken voor een werkstuk of spreekbeurt. Fantastisch is dat bij dit boek ook lesmateriaal is ontwikkeld dat gratis te downloaden is via deze link.

De fraaie illustraties en foto’s in het boek verduidelijken de tekst en maken het verhaal compleet.

Kortom: Toen het oorlog was is een zeer toegankelijk en prachtig boek over De Tweede Wereldoorlog met een prachtige vormgeving met zeer veel oog voor detail en bijzonder compleet. Een boek dat in elke boekenkast hoort te staan, thuis en zeker op school!

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *