Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw

Twee fonkelrode sterren in blinkend witte sneeuw
Categorieën: ,
Publisher:

‘Het verbijsterende verhaal van de tweeling Victor en Nadja’.

Leningrad, 1941.
Ik heet Viktor Nikolajevitsj Danilov. Ik ben op 17 november 1928 geboren in Leningrad. Mijn ouders werken bij de Hermitage. Of beter gezegd, daar werkten ze totdat de oorlog uitbrak. Ik heb een tweelingzus die Nadja heet. Nadja en ik moesten weg uit Leningrad, maar we belandden per ongeluk in twee verschillende treinen. De mijne ging helemaal naar Tatarstan en van haar trein weet ik alleen dat hij in Mga is gestrand. Ik zit in een vrachtwagen die op de weg is geparkeerd. Buiten woedt een storm en het is ijskoud, zeker dertig graden onder nul. Het is een wonder dat ik nog leef.

In drie woorden

Spannend, meeslepend, strijdvaardig

In meer woorden

De tweeling Victor en Nadja zijn twaalf jaar als Hitler de oorlog verklaard aan de Sovjet-Unie. Ze hebben van hun ouders, die bij de Hermitage werken in Leningrad, schriftjes gekregen waar ze hun avonturen in op kunnen schrijven. Als het te gevaarlijk worden om in Leningrad te blijven, worden Victor en Nadja in een kindertrein gezet zodat zij en vele andere kinderen in veiligheid kunnen worden gebracht. Hun ouders vinden dit een moeilijke beslissing, maar zijn blij dat de tweeling in elk geval elkaar nog heeft. Maar dan blijkt dat ze beide in verschillende treinen belanden. De trein van Victor komt op een plek terecht waarbij hij honderden kilometers verwijderd is van zijn zus. Hij is vastbesloten om haar op te zoeken.

Nadja is niet ver van Leningrad gestrand met haar trein en komt na enkele omzwervingen terecht in een fort waar Russische soldaten proberen stand te houden tegen de Duitsers. Nadja weet zeker dat Victor naar haar op zoek is.

Het is een bijzonder verhaal. Het speelt zich in Sovjet-Unie af in tijden van de oorlog. De gebeurtenissen die zijn beschreven in het boek zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen. De tweeling heeft natuurlijk niet echt geleefd, maar zijn aan het verhaal toegevoegd. De tweeling schrijft aan elkaar hun belevenissen op in een schrift als een soort dagboek. In het begin van het boek blijkt dat deze schriften in de handen zijn gevallen van een Russische kolonel en hij maakt aantekeningen in de kantlijn die je als lezer kan lezen. Hij noteert overtredingen en wat hij nog uit zou willen zoeken om het verhaal in de schriften te verifiëren. Hij moet een beslissing maken of de kinderen schuldig of onschuldig zijn als hij zijn onderzoek heeft afgerond. Dit maakte me nieuwsgierig. Hoe zijn deze schriften in de handen van de kolonel gevallen? Hoe gaat hij ermee om?

Het verhaal is spannend van begin tot het eind. Je wilt verder lezen om erachter te komen of Victor en Nadja elkaar weer zullen vinden en of ze hun ouders weer terug kunnen zien. En tegelijkertijd leer je over het leven in de Sovjet-Unie ten tijden van de Tweede Wereldoorlog en over het communisme. Het boek is heel mooi vormgegeven. Er zijn veel foto’s, briefjes en tekeningen in het boek opgenomen die het verhaal op een goede manier ondersteunen. Ook het papier ziet eruit alsof het uit een echt dagboek komt. Davide Morosinotto heeft ook het boek Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn  geschreven wat is bekroond met een Vlag en Wimpel.

Voor alle kinderen (en volwassenen) die van een spannend avontuur houden!

 

the gravatar profile photo

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *