Van klein tot groots – Aretha Franklin

“De kleine meid die om gelijkheid vroeg en het R-E-S-P-E-C-T kreeg van miljoenen mensen.”. 

Aretha Franklin groeide op in een muzikale familie en zong met hart en ziel in het gospelkoor van haar vader. Ze nam dat gevoel mee naar haar eigen muziek en creëerde enkele van de meest geliefde liedjes uit de geschiedenis. Ook speelde ze een grote rol bij de strijd voor gelijke rechten voor zwarte en witte mensen. Ze was de grootste soulzangeres die we ooit hebben gekend en wereldwijd wordt zij gezien als hét symbool van respect. 

In drie woorden

Inspirerend, geschiedenis, informatief

In meer woorden

Dit boek komt uit de informatieve prentenboekserie “Van klein tot groots”, die op een toegankelijke manier aandacht besteedt aan belangrijke mensen uit de wereldgeschiedenis. Zo zijn er delen over Anne Frank, Marie Curie en Astrid Lindgren. Dit deel gaat over het leven van Aretha Franklin (25 maart 1942 – 16 augustus 2018). 

We beginnen met het leven van Aretha als klein meisje die opgroeit in Detroit. Haar moeder was gospelzangeres en haar vader predikant in de kerk, waar ook een gospelkoor was. Al op jonge leeftijd ging Aretha daar zingen. Haar talent zag haar vader al snel en hij nam haar mee op tournee van kerk tot kerk. En al snel kwam er een platenmaatschappij die Aretha een platencontract aan heeft geboden. Op haar achttiende verhuisde ze van Detroit naar New York en een hele nieuwe wereld ging voor haar open. Ze veroverde de wereld met haar stem en kreeg de titel “Koningin van de Soul”. Aretha kent ook verdriet in haar leven. Zo verloor ze haar goede vriend Martin Luther King Junior, maar ze bleef zich verzetten tegen racisme. Dit resulteerde tot een rol tijdens één van de belangrijkste momenten in onze geschiedenis: zingen bij de inhuldiging van Barack Obama als president van Amerika.

   

Op een eenvoudige en vlotte manier is het leven van Aretha Franklin beschreven. Op iedere pagina staan een paar regels tekst met daarbij paginagrote illustraties van Amy Blackwell. Ze zijn kleurrijk en heel erg passend bij het verhaal. Echte kunstwerkjes!

Met deze boekenserie kun je jonge kinderen op een makkelijke manier kennis laten maken met invloedrijke mensen uit de geschiedenis. Voor kinderen vanaf 6 jaar. 

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *