Van klein tot groots – Malala Yousafzai

‘De taliban hadden dan misschien bommen en geweren, maar Malala en haar vriendinnen hadden pennen en boeken om terug te vechten’.

Malala Yousafzai werd op 12 juli 1997 geboren in Mingora, een stad in het noordwesten van Pakistan. Haar vader wilde dat zijn dochter dezelfde kansen zou krijgen als jongens. Malala genoot erg van school, totdat er een verschrikkelijk regime, de taliban, aan de macht kwam en meisjes niet meer naar school mochten. Malala was het daar niet mee eens en liet dat ook weten, waarna de taliban probeerden haar met geweld tot zwijgen te brengen. Maar dat hield Malala niet tegen. Ze werd een voorvechtster van onderwijs voor meisjes en won als jongste vrouw ooit de Nobelprijs voor de Vrede.

In drie woorden

Aangrijpend, inspirerend, leerzaam

In meer woorden

Dit boek komt uit de informatieve prentenboekenserie ‘Van klein tot groots’, die op een toegankelijke manier aandacht besteedt aan belangrijke vrouwen in de wereldgeschiedenis. Eerder verschenen delen over onder anderen Rosa Parks, Anne Frank en Astrid Lindgren.

In dit deel maken we kennis met Malala Yousafzai; Malala woont in Pakistan en is 10 jaar oud als de taliban aan de macht komen. Vanaf dat moment worden er strenge regels ingevoerd en mogen meisjes niet meer naar school. Malala vindt dit verschrikkelijk en deelt haar opvatting met de rest van de wereld. Dit moet zij bijna met haar leven bekopen als de taliban haar neerschiet. Gelukkig overleeft Malala deze aanslag en tot op de dag van vandaag gaat ze door met haar strijd voor onderwijsrechten voor meisjes. Het is dan ook meer dan terecht dat zij een deel heeft gekregen in deze reeks.

Op een eenvoudige manier is het levensverhaal van Malala in dit boek opgeschreven, zodat het geschikt is voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. De korte stukjes tekst vormen een geheel met de aansprekende en paginavullende illustraties die Manal Mirza maakte en zijn uitgevoerd in overwegend roze-rood. Op de laatste pagina wordt nog wat extra achtergrondinformatie met foto’s getoond.

Deze reeks wil, net als Malala, kleine en grote mensen aanmoedigen en inspireren om groot te dromen en van de wereld een betere plek te maken! Wij zijn fan van deze serie!

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *