Van klein tot groots – Marie Curie

Een boek over een belangrijke vrouw uit onze geschiedenis.

Toen Marie Curie jong was en wilde studeren, mocht dat niet omdat ze een vrouw was. Later werden haar wetenschappelijke ontdekkingen over de hele wereld gerespecteerd. Marie werd de eerste vrouwelijke doctor in de exacte wetenschappen en de eerste vrouwelijke docent aan de universiteit van Parijs. Marie wordt beschouwd als de meest inspirerende vrouw in de moderne wetenschap.

In drie woorden

Geschiedenis, inspirerend en leerzaam

In meer woorden

Dit boek komt uit de informatieve prentenboekserie ‘Van klein tot groots’ die op een toegankelijke manier aandacht besteedt aan belangrijke vrouwen in de wereldgeschiedenis. In dit deel wordt het leven en het werk van Marie Curie beschreven. De andere delen gaan over Coco Chanel, Anne Frank, Frida Kahlo, Audrey Hepburn en Rosa Parks.

Marie Curie wilde al vroeg wetenschapper worden, maar mocht niet verder studeren omdat ze een vrouw was. Daarom ging ze naar Parijs waar ze al snel de beste studente was. Daar leerde ze Pierre kennen, ook een wetenschapper, met wie ze trouwde. Samen deden ze wetenschappelijke ontdekkingen op het gebied van schei- en natuurkunde. Ze wonnen een nobelprijs voor het ontdekken van radium en polonium. Na de dood van Pierre, wint Marie nog eens een nobelprijs. Zij is de eerste persoon die deze prijs twee keer wint. Het boek eindigt met een boodschap van Marie: ‘Er is in het leven niets om bang voor te zijn, alleen een heleboel om te leren begrijpen.’

Het boek is vlot geschreven. Op elke pagina staan een paar regels tekst met daarbij een paginagrote kleurenillustratie van Frau Isa. Dit zijn ware kunstwerkjes. Ze heeft een bijzondere manier van tekenen, in Wenen zijn schilderingen van haar op gebouwen te vinden. 

Je kan met deze serie jonge kinderen op een makkelijke manier kennis kan laten maken met invloedrijke vrouwen. Ze leren dat niets onmogelijk is in het leven. Voor kinderen vanaf 6 jaar.

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *