Vertel eens, opa

Vertel eens, opa
Categorieën: ,
Publisher:

‘Zeg, opa… toen je klein was… was je toen een kind, net als ik?’

Bram vraagt zich af of opa vroeger ook een kind was. Had hij ook een papa? En een opa? En als Bram later oud is, krijgt hij dan net als opa rimpels en wordt hij grijs? Eén ding weet Bram wel: later wil hij ook van die mooie blauwe riviertjes op zijn handen!

In meer woorden

Nieuwsgierig, aandoenlijk en informatief

In meer woorden

Bram is erg nieuwsgierig en stelt zijn opa allerlei vragen. Was zijn opa vroeger ook een kind net als hij? En had hij dan ook een papa en een opa? Hoe werkt dat oud worden eigenlijk? Krijgen alle mensen grijze haren en worden alle mannen kaal? Hij vraagt zijn opa het hemd van het lijf en opa legt hem alles uit.

Wat een lief en aandoenlijk verhaal. De nieuwsgierige Bram in gesprek met zijn ouder wordende opa. Een prachtig verhaal waar de liefde tussen grootvader en kleinkind overduidelijk aanwezig is. Het kan een mooie aanleiding zijn voor een goed gesprek tussen kleinkind en grootvader/grootmoeder. Want hoe gaat dat dan, ouder worden? Wat ik heel sterk gedaan vind, is dat opa synoniemen gebruikt in zijn antwoorden. Zo vraagt Bram of zijn opa ook een papa had. Opa antwoordt dan met: ‘Ja, ik had een hele lieve vader.’ Dit is een mooie aanvulling op de woordenschat van het kind.

De grote kleurrijke illustraties beslaan bijna de hele bladzijde. Ze geven het een huislijke sfeer, wat heel goed past bij het verhaal. De tekst van Bram is in een andere kleur geschreven als die van opa. Zo kun je als (voor)lezer duidelijk zien wie wat zegt en hierop inspelen door gebruik te maken van verschillende stemmen.

Als extra zit er achter in het boek nog een heus opa/oma diploma. Dit diploma kun je aan jouw ouder wordende opa of oma geven om te zeggen dat ze het hartstikke goed doen als jouw opa of oma.

Een nieuwsgierig en aandoenlijk verhaal dat grootvaders/grootmoeders heerlijk voor kunnen lezen aan hun kleinkinderen vanaf 4 jaar.

 

the gravatar profile photo

Blog auteur Reina Loonstra - Douma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *