Vinken tellen en zomaartranen

Heel af en toe gebeurt er iets in je leven dat te groot is, te veel.

De vader van Malikah is erg ziek en ligt in het ziekenhuis. Haar moeder is vaak bij hem. Malikah zelf probeert papa’s kansen op genezing te verhogen door goede daden te doen. En opeens kan ze met dieren en planten praten! Ze helpt een koe en haar kalf die van elkaar gescheiden zijn, zorgt voor verwaarloosde planten, wiedt de tuin … Gelukkig staat ze er niet alleen voor: Tess, die nieuw is op school, helpt haar door dik en dun. Zijn alle taken die Malikah afvinkt voldoende? Komt haar vader er weer bovenop?

In drie woorden

Ontroerend, vriendschap, ziek zijn

In meer woorden

In dit boek wordt op een mooie manier beschreven hoe een meisje omgaat met de situatie waarin ze de vreselijke boodschap krijgt dat haar vader ernstig ziek is en het er niet goed voor hem uitziet. Iets wat helaas regelmatig voorkomt.

Wat doe je in zo’n situatie? Malikah is er erg verdrietig van en huilt veel, vaak zomaar uit het niets. Wangen vol, overlopende ogen. Tranen met tuiten. ‘Zomaartranen’, noemt haar moeder ze.

Malikah bedenkt dan dat het misschien tijd is om heel veel goede daden te verrichten zodat haar vader misschien beter wordt. Voor elke goede daad zet ze een vinkje en ze hoopt dat ze uiteindelijk genoeg goede daden heeft verricht en dat haar vader daardoor weer snel uit het ziekenhuis naar huis toe komt. Ook komt ze er achter dat ze ineens met planten en dieren kan praten; De koeien vertellen haar over hun problemen en de planten hoort ze klagen dat ze zo slecht verzorgd worden. Malikah wil hen allemaal helpen, want dat zijn weer goede daden en hoe meer goede daden ze verricht, hoe beter… Gelukkig hoeft ze het niet allemaal alleen te doen want er is net een nieuw meisje in de klas gekomen die haar heel graag wilt helpen. Samen helpen ze planten, dieren en mensen en daardoor beleven ze veel avonturen.

Daniëlle Schothorst maakte de zwart-wit illustraties bij dit verhaal.

Dit boek kan voor herkenning zorgen bij kinderen waarvan een ouder ernstig ziek is en kan het makkelijker maken om over hun gevoelens (van verdriet en onzekerheid) te praten.

Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *