Vinnie en Flos – Wie woont er in je haar?

Wat zie ik op je hoofd?
Wie woont er in je haar?

Vinnie heeft opeens heel veel jeuk. Het kriebelt in zijn haar. Flos kamt en kijkt.
Is het een olifant? Een kikker? Of misschien een leeuw? Het ene na het andere dier komt voorbij op Vinnies hoofd, maar hij heeft er weinig last van. Dan ziet Flos een luis. En nog een, en nog een… en die luizen zijn wél vervelend! Ze kriebelen in Vinnies nek en happen in zijn oor. Gelukkig heeft Vinnies mama daar iets voor: wegjaagshampoo!

In drie woorden

Stapelverhaal, grappig, kleurrijk

In meer woorden

Over Vinnie en Flos heeft Marte Jongbloed al heel wat avonturen geschreven. Dit keer schreef ze een prentenboek over een piepklein onderwerp: luizen!
Een herkenbaar thema dus, vormgegeven in een heerlijk vrolijk stapelverhaal.

Als Vinnie veel jeuk op zijn hoofd heeft, kamt zijn knuffelvriendje Flos de haren van Vinnie. In zijn haren zitten heel veel grote en kleine dieren, waar Vinnie geen last van heeft. Maar de kleinste diertjes die Flos in de haren van Vinnie ontdekt zijn wel heel vervelend: luizen! Vinnie wil graag van deze kriebelbeestjes verlost worden en gelukkig heeft zijn mama daar wel een middeltje voor: wegjaagshampoo. Maar jaagt deze shampoo ook alle andere dieren op Vinnies hoofd weg?

Wat zal dit een herkenbaar verhaal zijn voor veel kleuters (en ouders!). De illustraties zijn gedetailleerd, vrolijk en kleurrijk. Vinnie is op elke bladzijde groot getekend waardoor je goed de uitdrukkingen van zijn gezicht kunt aflezen. Om te testen of je luizen hebt, staat er op de schutbladen van het boek een luizenteststraat getekend; je kunt hier je hoofd boven houden en dan je haren kammen met een luizenkam. Als je luizen ziet op de teststraat, dan is het verstandig om je haren met wegjaagshampoo te wassen.
Verder kun je tijdens het voorlezen op elke bladzijde het ‘raad-het-dier-spel’ spelen: Op de muur van Vinnies kamer zie je telkens de schaduw van een dier. Raad het dier en sla snel de pagina om. Heb je het goed geraden? En welk geluid maakt het dier? Daardoor is dit een heel leuk interactief voorleesboek geworden.

Voor iedereen vanaf een jaar of drie die wel eens kriebel op zijn hoofd heeft (gehad).

the gravatar profile photo

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *