Virusjager

Een nieuw onbekend virus verspreidt zich razendsnel over de planeet

Beleef in dit boek een spannende reis door het menselijke afweersysteem.

In drie woorden

Origineel, spannend, leerzaam

In meer woorden

Een boek met een actueel thema: Een nieuw en onbekend virus verspreidt zich razendsnel over de planeet. Kinderen gaan niet meer naar school. Winkels, fabrieken en kantoren zijn dicht. Iedereen moet binnenblijven. Miljoenen mensen zijn ernstig ziek. En er is nog geen medicijn of vaccin gevonden. Maar er is hoop, want de knapste wetenschappers van de wereld zijn bij elkaar gekomen in een geheim laboratorium en doen hun best om een middel te vinden waarmee het virus kan worden bestreden.

Een meisje, de elfjarige Zoë, gaat met een soort onderzeeboot het menselijk lichaam in: ze wordt met een nanoverkleiner zo klein gemaakt dat ze in haar onderzeeboot door de aderen van een zieke patiënt kan varen, op zoek naar killercellen, want die killercellen moeten naar de longen worden gebracht. Door radiocontact en een webcam, houdt Zoe contact met de professor en hij vertelt wat ze moet doen. Alleen een kind kan deze gevaarlijke reis ondernemen want kinderen worden bijna nooit ziek van het virus.

In dit boek wordt heel inzichtelijk verteld hoe een virus te werk gaat en wat er moet gebeuren om het te vernietigen.

Op de paginagrote illustraties zie je uitvergrotingen van het binnenste van de mens, vooral van cellen en van het virus.
Om het verhaal begrijpelijk en beeldend te kunnen vertellen heeft de schrijver enige creatieve vrijheid genomen, want het afweersysteem van de mens is natuurlijk veel complexer dan in dit boek wordt gesuggereerd.

Voor een korte, meer wetenschappelijke uitleg staat achter in het boek nog het een en ander uitgelegd.

En nu maar hopen dat er snel een medicijn wordt ontwikkeld voor dat nare virus dat nu de wereld teistert.

Dit boek is zeker ook op school goed te gebruiken. Voor nieuwsgierig kinderen vanaf een jaar of 8

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *