Vis in een boom

Vis in een boom
Categorieën: ,

‘Iedereen is slim op zijn eigen manier. Maar als je een vis beoordeelt op zijn behendigheid om in een boom te klimmen, zal het dier zijn hele leven geloven dat hij dom is.’
Albert Einstein

De elfjarige Ally is slim. Slim genoeg om iedereen voor de gek te houden. Door haar vaders werk als militair verhuist ze heel vaak. Maar in welke klas ze ook terechtkomt, ze is kampioen in het voorkomen dat iemand haar geheim ontdekt. Ze kan namelijk niet lezen. Hoe dom kun je zijn? Ze schaamt zich enorm.
Maar dan krijgt ze een nieuwe meester. Hij begrijpt dat er achter Ally’s stoerheid een ander meisje zit. Een meisje dat helemaal niet dom is, maar dyslectisch. Voor Ally vallen alle puzzelstukjes langzaam op hun plaats. Haar zelfvertrouwen groeit en er gaat een wereld voor haar open. Ze ontdekt dat ze meer is dan haar dyslexie – en dat ieder mens meer is dan een label.
Een ontroerend feel good verhaal voor ieder mens dat wel eens het gevoel heeft buiten de boot te vallen of anders te zijn.

In drie woorden

Geweldig, fascinerend, confronterend

In meer woorden

Wetenschappers denken dat in Nederland 3 tot 5 procent van de leerlingen dyslectisch zijn. (Bron: NOS.nl) In deze tijd worden er meer kinderen gediagnosticeerd met dyslexie dan ooit. Vooral de kennis van nu heeft daar aan bijgedragen. Sommige wetenschappers denken wel dat het percentage mogelijk nog lager ligt en dat sommige kinderen te snel een diagnose krijgen. Bij andere leerlingen wordt een diagnose dyslexie juist weer in een later stadium vastgesteld. Een exact aantal is lastig te bepalen, maar het feit is dat er kinderen onderpresteren vanwege dyslexie.

In Vis in een boom maken we kennis met Ally, een meisje in groep 7. Ze is haar juf ongewild tot last vanwege haar ontduikend gedrag. De juf heeft haar dyslexie niet opgemerkt. Dit valt haar in principe niet te verwijten. Ally heeft op meerdere scholen gezeten door de vele verhuizingen dankzij het werk van haar vader. Als de juf met zwangerschapsverlof gaat, besluit Ally haar een lief kaartje te geven op haar laatste werkdag. Tot Ally’s ontsteltenis wordt iedereen juist heel boos op haar. Het blijkt dat Ally haar juf een condealancekaart heeft gegeven. De nieuwe meester heeft al snel in de gaten dat Ally’s gedrag een reden heeft. Zonder dwang en met veel begrip en geduld probeert hij haar te helpen met haar leesproblemen.

Een vis in een boom is wat mij betreft een boek dat elk kind zou moeten lezen, zowel dyslectische als niet-dyslectische kinderen. Het zorgt voor een gevoel van erkenning en begrip en doet je als volwassene echt even nadenken. De woorden van Albert Einstein galmen nog na in mijn hoofd: ‘Iedereen is slim op zijn eigen manier. Maar als je een vis beoordeelt op zijn behendigheid om in een boom te klimmen, zal het dier zijn hele leven geloven dat hij dom is.’ En zo is het.

 

the gravatar profile photo

Blog auteur Sanne Ramakers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *