Vlinder

Vlinder
Categorieën: ,
Publisher:

‘Toen ik al heel lang zeven was, kreeg ik pilletjes.’

Vlinder is een blij, stoer en avontuurlijk meisje. Ze is wel een beetje anders dan de kinderen in haar klas. Vlinder doet vaak erg druk, dan lijkt ze net een op hol geslagen paard. Ook vindt ze het moeilijk om goed op te letten en soms valt ze zomaar van haar stoel. Vlinder doet erg haar best om eerst na te denken en dan pas te doen, en dat gaat al heel goed, maar soms gaat het even mis. Gelukkig heeft Vlinder lieve mensen om zich heen die haar helpen de wereld wat beter te begrijpen.

In drie woorden

Ontroerend, eyeopener en kleurrijk

In meer woorden

‘Vroeger was ik een paard.

Klak-klak, ging mijn tong de hele dag, en ik draafde de klas rond.

Soms was ik een springpaard.

Hup, over de tafels, klak-klak.

Van mijn kleuterjuf mocht ik geen paard zijn.

Dan klaagde ze tegen mijn moeder.

Ze zei dat ik druk was en lawaai maakte.’

Een betere start van het boek had ik niet kunnen bedenken. Meteen was ik benieuwd naar deze bijzondere hoofdpersoon. Een kind met ADHD, een kind dat in hokjes wordt geplaatst, een kind dat zoveel meer is dan haar ADHD. In dit verhaal krijg je een kijkje in het alledaagse leven van Vlinder. Een kijkje vanuit het perspectief van een kind met ADHD.

Bijzonder hoe dit boek je doet inzien dat er vaak zo negatief wordt gereageerd op kinderen met een gedragsstoornis. Deze kinderen worden vaak niet begrepen. Dit boek is een goede eyeopener voor een ieder die te maken heeft met een kind als Vlinder.

Het verhaal is vlot geschreven. Ieder hoofdstuk begint met een korte herinnering aan momenten in het leven van Vlinder. Vervolgens wordt het verhaal verder verteld. Van een schoolreisje tot een vakantie en van een Sinterklaasviering tot kerst en een verjaardag. Vlinder neemt je mee naar een jaar uit haar leven. Het boek is gedetailleerd, kent vrolijk gekleurde illustraties en is leerzaam door het nawoord dat volledig in het teken staat van informatie over ADHD,

Vlinder is een ontroerend boek dat een inkijkje geeft in het alledaagse leven van een meisje met ADHD. Voor kinderen vanaf acht jaar.

 

Blog auteur Ilona de Kok

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *