Vlucht naar de hemel

Vlucht naar de hemel
Categorieën: ,
Publisher:

Ik droomde van een wereld zonder geweld, van een land waar mensen op een verdraagzame manier met elkaar omgingen.

De oorlog woedt in Syrië. Na de dood van zijn ouders blijft Abdel ontredderd achter. Zijn veiligheid staat op het spel en hij ziet geen toekomst meer. Samen met een groep onbekenden vlucht hij weg uit zijn geboortestad Aleppo, richting Turkije. Uiteindelijk komt hij in het vluchtelingenkamp van Suruç terecht. Daar krijgt hij les van een Vlaamse leraar, die hem aanmoedigt om door te gaan. Dankzij dokter De Gucht raakt Abdel weg uit het kamp. In Anderlecht wordt hij opgevangen in Minor-Ndako, een tehuis waar vluchtelingenjongeren uit allerlei landen samenwonen. Maar de komst naar België betekent niet dat alles nu makkelijk wordt voor Abdel…..

In drie woorden

Aangrijpend, realistisch, hoopvol

In meer woorden

Abdel is zeven jaar wanneer er hevige protesten uitbreken in de Syrische stad Aleppo. De daarop volgende jaren groeit hij op te midden van geweld en oorlogsgruwelen in Syrië. In 2017 worden Abdels ouders vermoord en vanaf dat moment moet hij als 13-jarige alleen overleven. Abdel vlucht naar een vluchtelingenkamp in Turkije. Daar wordt hij geholpen door een echtpaar, die hem een plekje in hun tent aanbieden. In het vluchtelingenkamp gaat hij naar school. Zijn wiskundeleraar, een Belg, wil hem helpen het vluchtelingenkamp te ontvluchten. Als Abdel een zware longontsteking krijgt, belandt hij met behulp van een Vlaamse dokter in een opvangcentrum in Anderlecht. België lijkt het beloofde land, maar of dat ook zo is…

Een boek met een onderwerp dat ook vandaag de dag zeer actueel is. Het is vlot geschreven en je wilt doorlezen omdat je zo met Abdel meeleeft en wilt weten wat er met hem gebeurt.

Berti Persoons schreef eerder boeken over de Eerste en Tweede Wereldoorlog: Oorlog in een Koffer en De lijst.

Vlucht naar de hemel is een aangrijpend en ontroerend verhaal over verdriet, rouw en oorlog en is een aanrader voor iedereen vanaf 15 jaar, die meer zou willen weten over de situatie in Syrië en het leven van vluchtelingenjongeren.

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *