Vogel Vliegop

“Vogel Vliegop schudde knorrig haar kop: ‘Hoepel op, hoepel op, hoepel op!”.

Vogel Vliegop is niet zomaar een vogel, maar een knorrige vogel. Wanneer Kwebbel, Snoeper en Fladder langskomen om een praatje met haar te maken, jaagt zij ze allemaal weg. ‘Hoepel op en scheer je weg!’ roept Vliegop zo hard als ze kan. Op een dag krijgt Vliegop weer bezoek maar deze keer is het van Rover, de roofvogel. Rover heeft nog niet ontbeten en lust wel een vogel zoals Vliegop. Ze blijft zich stoer voordoen maar… van binnen is ze heel erg bang. Gelukkig is daar Roeper die alle andere vogels terugroept om Vliegop te helpen. Zou het ze lukken? En beseft ze dat ze eigenlijk niet zonder haar vrienden kan of blijft ze knorrig?

In drie woorden

Spannend, vriendschap en emoties

In meer woorden

In dit kleurrijke prentenboek, waarvan de illustraties een prachtig onderdeel zijn, staat vriendschap en emotie centraal. Kinderen zullen herkennen dat vrienden niet altijd blij zijn en dat ze ook wel eens ruzie met elkaar maken. Vogel Vliegop spiegelt dit gedrag totdat er gevaar voor haar dreigt te komen. Ineens krijgt ze het besef dat ze niet zonder haar vrienden kan en dat ze hen nodig heeft. Dit biedt mooie mogelijkheden om met de kinderen in gesprek te gaan. Bette Westera heeft dit boek geweldig op rijm vertaald. Dit spreekt veel kinderen aan. 

Ik hou van paginagrote illustraties en die zijn in dit boek echt geweldig! De vogels hebben prachtige kleuren gekregen en de gezichtsuitdrukkingen zijn duidelijk te zien. Doordat Rover heel groot is afgebeeld en hij verschillende tinten bruin heeft gekregen, is het duidelijk te zien dat hij overheerst en wil imponeren. De illustraties brengen je helemaal in de sfeer van het verhaal. Wanneer het spannend is, zijn de illustraties grijs en grauw. En wanneer Vliegop opvrolijkt, worden de illustraties nog kleurrijker. 

Wist jij dat Vogel Vliegop ook daadwerkelijk bestaat? Ze woont in Afrika en heet eigenlijk de vale Toerako. De grijze veren, de kuif en de lange staart zijn allemaal in de illustraties terug te vinden. In Afrika noemen ze deze vogel ook wel de Go-away bird, omdat zijn roep (goewaa!) klinkt alsof hij iedereen weg wil jagen: go away, go away!

Een prachtig, spannend prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar.

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *