Voor elkaar gemaakt

Voor elkaar gemaakt
Categorie:
Publisher:

Waarom hipt een lijster zo graag achter een reuze schildpad aan en wat is de relatie tussen de struisvogel en de zebra? 

In de natuur vind je de meest onverwachte vriendschappen!

Vrienden kunnen je leven redden – al zijn ze nog zo anders dan jij. Ze kunnen roofdieren wegjagen, parasieten verwijderen of er zelfs voor zorgen dat je je beter voort kunt planten. Reis mee door bossen, woestijnen, oceanen en jungles en ontdek hoe dieren en planten zich op de meest bijzondere manieren aan elkaar hebben aangepast.

Bekijk de adembenemende prenten van Georgina Taylor en lees over de meest fascinerende samenwerkingen in de natuur.- die tussen ossenprikkers en giraffen bijvoorbeeld, tussen clownvissen en zeeanemonen, tussen bepaalde vleermuizen en bekerplanten, en nog veel meer.

In drie woorden

Natuurlijk, kennis verrijkend, beeldend

In meer woorden

Soms zie je in de natuur een onverwachte combinatie van dieren. De vraag wat die twee bij elkaar te zoeken hebben dient zich dan al gauw aan. Precies dat is waar dit boek over gaat: de onverwachte vorm van samenleving tussen twee organismen tot wederzijds voordeel. We noemen dat symbiose.

Het boek geeft 60 voorbeelden van symbiose. Allemaal van zeer uiteenlopende aard. De omgeving waar de dieren en planten leven zijn de titels van de hoofdstukken: het bos, onder de golven, op de vlakten en tussen de bladeren.

De symbiose wordt schitterend in beeld gebracht. De paginagrote platen zijn ontworpen en gemaakt door de auteur zelf. Ze zijn prachtig, een feest om naar te kijken. De muismaki’s op de cover staren je vanuit de wirwar van lianen aan alsof ze levensecht zijn. Het is wel duidelijk dat Georgina Taylor zich laat inspireren door de natuur die haar omringt. Om dit te kunnen doen woont ze op een gunstige plek: KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika. Maar de organismen uit het boek komen van over de hele wereld.

De begeleidende tekst bij ieder symbiose-tweetal is vrij pittig. Er wordt niet geschroomd om moeilijke woorden te gebruiken. Dit maakt het een echt  bovenbouwboek.

Dit schitterende boek over samenwerkingen in de natuur maakt deel uit van de serie: Lemniscaat Natuurlijk! Het is geschikt voor natuurliefhebbers die graag iets bijleren en kunnen genieten van mooie, bijna magische schilderingen over de dieren en planten om ons heen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *