Wapenbroeders

‘Wat als je moet kiezen tussen je vriend of je vader?’

In het jaar 1811 wordt Anton als straf uit het Amsterdamse weeshuis gezet waar hij woont. Hij wordt overgedragen aan de Fransen en zal verplicht moeten meevechten met het leger van de Franse keizer Napoleon, dat Holland bezet. De tweelingbroers Jan en Kees gaan achter hun vriend Anton aan. Twee van de drie jongens raken later betrokken bij een mislukte aanslag op Napoleon. Uiteindelijk kunnen ze ontsnappen en vluchten ze richting Berlijn. Tijdens hun militaire opleiding worden de twee vrienden uit elkaar gehaald. Maar aan het eind vechten ze samen tegen de Fransen met de bedoeling hun land te helpen bevrijden.

In drie woorden

Spannend, historisch en ontroerend

In meer woorden

We gaan 200 jaar terug in de tijd. De tijd waarin de Fransen onder leiding van Napoleon Holland bezetten. Jan woont samen met zijn tweelingbroer Kees en zijn vriend Anton in een weeshuis in Amsterdam. Als Anton voor straf overgedragen wordt aan de Fransen, gaan Jan en Kees hun vriend achterna om hem te helpen. Een spannende achtervolging volgt. Twee van de drie jongens weten te ontsnappen en raken betrokken bij een aanslag op Napoleon. Ze vluchten naar Berlijn waar ze een militaire opleiding volgen. Er volgt een spannende strijd tussen de legers van Napoleon en die van Willem van Oranje. Een strijd waarin één van de jongens een moeilijke beslissing moet maken. Maar in tijd van oorlog voelt geen enkele beslissing als de juiste…

Samen met historicus Henry Wilbrink schreef Gerard van Gemert dit spannende en ontroerende verhaal. Een verhaal over de Franse bezetting, doorzettingsvermogen en vriendschap. Een prachtig fictief geschiedenisverhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten. Stoppen met lezen is geen optie, je wilt weten hoe het verhaal afloopt.

De zwart-wit illustraties van Rudi Jonker voegen echt iets toe aan het verhaal. De spanning, angst en het verdriet is duidelijk van de gezichten af te lezen. Je leeft enorm mee met de hoofdpersonages.

Een prachtig, indrukwekkend en ontroerend verhaal voor geschiedenisliefhebbers vanaf 12 jaar.

Blog auteur Reina Loonstra - Douma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *