Wat wil jij later worden?

‘Weet ik veel wat ik later wil worden. Ik kan gewoon niks!’ zucht Ramses.

Wat wil jij later worden? Ramses heeft geen flauw idee. Misschien wel advocaat zoals zijn moeder, of muzikant zoals zijn vader. Hij weet het nog niet … Maar is dat erg?

In drie woorden

Dromen, toekomst, kleurrijk

In meer woorden

Het citaat van Toon Hermans waarmee het boek begint, geeft direct aan waar het boek over gaat;

‘Wat wil je later worden?’ vroeg de juf, ’t was in de derde klas. Ik keek haar aan en wist het niet, ‘k dacht dat ik al iets was’ . 

Ramses wordt in het boek ook gevraagd wat hij wil worden. Zijn meester wil graag, net als hij vroeger heeft gedaan, een tijdscapsule maken met de klas. Hij wil deze vullen met foto’s van de kinderen waarop ze het beroep uitbeelden van hun dromen. Iedereen is enthousiast en bedenkt hoe ze verkleed willen komen. Behalve Ramses, die heeft nog geen idee en wordt hier onzeker van. Hij heeft het gevoel dat hij niets kan. Zijn vader denkt dat hij wel advocaat wil worden, net als zijn moeder. Maar dat wil Ramses niet. Zijn vriendin Fien neemt hem mee naar buiten, daar zijn genoeg verschillende beroepen te zien, maar ook daar zit zijn droomberoep niet bij. Wanneer Ramses met zijn opa praat krijgt hij een goed idee…

Wanneer je een kleuter vraagt wat ze wil worden is de kans groot dat ze vertelt dat ze politie, juf, brandweervrouw of kapster wil worden. Er zijn ook genoeg kinderen die helemaal nog geen idee hebben wat ze willen worden. En geef ze eens ongelijk, ze zijn nog zo jong, ze kunnen nog alle kanten op en daarvoor hebben ze alle tijd. Voor die kinderen is dit boek zo fijn. Het geeft bevestiging van het feit dat je het nu nog helemaal niet hoeft te weten. Dat je nog lekker kan dromen over later en dat je alles kan worden wat je wilt.

De illustraties van Marjolein Hund zijn prachtig; kleurrijk en vol details. Ze vormen een mooi geheel met de tekst van Sanne Ramakers en Merel de Vink.

Het boek sluit perfect aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2021. Voor alle dromers vanaf 4 jaar oud.

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *