Wie doet wat? Het grote beroepenboek

Wie doet wat? Het grote beroepenboek
Categorieën: , ,
Author:

‘Voor elk beroep is wel wat nodig, of je nou kapper, worstelaar of wetenschapper bent’.

Droom jij er ook weleens over wat je wil worden als je later groot bent? Misschien wil je wel profbokser worden, kok, geheim agent of tuinman. Het kan allemaal! Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Leer de mensen kennen die deze beroepen uitoefenen, welk gereedschap ze gebruiken, de accessoires die ze altijd op zak hebben en welke outfits ze dragen.

In drie woorden

Kijken, benoemen, informatief

 

In meer woorden

Een groot, kleurrijk boek waarin een behoorlijk aantal beroepen van zeer uiteenlopende aard wordt getoond. Er is gekozen voor een mix tussen veel voorkomende en minder bekende beroepen.  Vooral deze laatste categorie kan een ‘eye openener’ voor de lezertjes zijn. Denk bijvoorbeeld aan een sumoworstelaar of een gondelier.

Een ridder en een superheld, die ook worden gepresenteerd als zijnde een beroep spreken zeker tot de verbeelding. Ik kreeg tijdens het voorlezen/kijken gelijk commentaar: ‘ridder, dat kun je niet meer worden want dat is van vroeger’. Leuk dat kinderen op deze manier worden uitgedaagd om na te denken.

Populaire beroepen zoals bijvoorbeeld piloot, astronaut, politieagent en brandweer zijn makkelijk te herkennen voor de kinderen. Ze vinden het dan vaak fijn om de bijhorende kleding en attributen te benoemen en er iets over te vertellen. Het leuke van dit boek is namelijk dat op de rechter bladzijde een persoon getoond wordt die het beroep uitvoert en dat op de linker bladzijde de kleding, het gereedschap en de attributen die erbij horen, afgebeeld zijn. Aanwijzen, benoemen en praten over waarvoor de spullen dienen, zijn zinvolle gesprekken, ze verrijken de woordenschat. Beroepen als wetenschapper en archeoloog vereisen wellicht extra uitleg. Die kun je als voorlezer met  behulp van de platen vrij gemakkelijk geven. Gespreksstof is er in overvloed tijdens het ‘samen kijken’. In die zin is het boek ook inspirerend. Als je iemand met enthousiasme over een beroep hoort vertellen zet dat je tot denken.

De illustraties zijn groot en strak getekend. Ze zijn bovendien zeer kleurrijk mede doordat de achtergrond steeds een andere kleur heeft. De bladzijdes met de beroepsaccessoires zijn wel wit. Dit geeft rust.

Met dit prachtige, non-fictie prentenboek over beroepen doet Owen Davy een schot in de roos. Want waar je ook woont, overal worden beroepen uitgeoefend door mensen. Daarom is het belangrijk dat je weet welke mogelijkheden er zijn. Wie weet word jij wel een beroemde goochelaar? Het kan allemaal!

Voor kinderen vanaf 4 jaar die al nadenken over wat ze later willen worden. Past precies bij het thema van de Kinderboekenweek 2021.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *