William & Tisquantum

William & Tisquantum
Categorieën: ,

‘De helse reis van de Pilgrims en bun ontberingen in Amerika’

In 1620 moet de elfjarige weesjongen William het vertrouwde Leiden verlaten, omdat de Pilgrims een nieuw bestaan gaan opbouwen in Amerika. Ze overleven de reis ternauwernood, en als ze dan voet aan wal zetten, blijkt het een woest en gevaarlijk land. Maar geen onbewoond land…
William is doodsbang voor zijn nieuwe buren. Dus als Tisquantum namens de Grote Leider van de omliggende stammen zijn hulp aanbiedt, houdt William hem nauwlettend in de gaten. Is zijn voorgevoel terecht, is Tisquantum niet te vertrouwen? Moet William de kolonie redden?

In drie woorden

Historisch, spannend en origineel

In meer woorden

Bianca Mastenbroek schreef een nieuw, spannend historisch jeugdboek gebaseerd op ware gebeurtenissen. In Nederland waren er nog weinig toegankelijke jeugdboeken over de Pilgrims en daar wilde ze graag verandering in brengen. William & Tisquantum is een spannend, goed geschreven verhaal over de reis naar het beloofde land en het opzetten van een kolonie in een niet veilig gebied. Het boek kent een afwisseling van spannende en bovendien leerzame gebeurtenissen waardoor je wilt blijven lezen. De hoofdstukken zijn kort en de perspectieven wisselen van William, een withuid, en Tisquantum, een wilde. Deze afwisseling van perspectieven zorgt voor een extra laag in het verhaal waardoor jij als lezer op een ander spoor wordt gezet. Want is de argwaan van William wel terecht? Is Tisquantum echt niet te vertrouwen? William schrijft daarnaast ook brieven naar zijn vriend die in Leiden is gebleven. In deze brieven lezen we een korte terugblik op het verhaal en tevens een korte samenvatting van de dagen in de kolonie die niet uitgebreid zijn beschreven.

Het boek kent een opsomming van heftige gebeurtenissen. De dood speelt een grote rol in het verhaal. Omkomen van de honger, vermoord worden door de wilden, ziek worden tijdens de scheepsreis…. Al deze heftige gebeurtenissen worden met de nodige details beschreven. Toch is er geen sprake van gruwel. Er is precies de juiste woordkeuze gemaakt waardoor er niets te veel is gezegd. Als lezer heb je de mogelijkheid om hier zelf een beeld bij te vormen. Dit boek laat je steeds opnieuw nadenken over het leven. Het laat je dankbaar zijn voor de welvaart die ons land kent.

Het verhaal zelf kent geen illustraties. Er zijn wel illustraties toegevoegd aan het schutblad, en samen met de beeldend geschreven tekst is het als lezer gemakkelijk om een realistisch beeld te vormen bij het verhaal. Achter in het boek is een verantwoording geschreven voor het boek. Deze kent wel diverse afbeeldingen waarmee veel wordt uitgelegd. De verantwoording maakt het verhaal opnieuw erg leerzaam omdat het de geschiedenis nog een stukje verder uitdiept.

Bianca Mastenbroek heeft meer dan dertig boeken op haar naam staan. Ze schrijft voor kinderen, de jeugd en volwassenen. Van prentenboekjes tot AVI boekjes tot historische romans. In 2019 won ze voor haar historische roman Hendrick, de Hollandsche indiaan de Jonge Beckman en de Thea Beckmanprijs.

William & Tisquantum is een indrukwekkend jeugdboek over een originele periode uit de geschiedenis. Voor lezers vanaf dertien jaar.

the gravatar profile photo

Blog auteur Ilona de Kok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *