
‘We moeten allemaal veranderen,’ zeg ik. ‘We moeten winnen van onszelf.’
Yanna heeft het gehad: haar tweelingbroer haalt altijd betere cijfers dan zij, de jongens uit haar klas zijn kinderachtig, ze heeft rood haar en sproeten en volgens haar docenten staat haar huis over twintig jaar onder water.
Het lijkt wel alsof het niemand iets kan schelen dat het misgaat met de wereld. Zelfs haar beste vriendin vindt het allemaal maar gedoe… maar dan doet Kantuta opeens haar mond open in de klas en vertelt hoe haar familie is verjaagd uit Ecuador. En staat Lynne op het voetbalveld voor haar neus en vraagt of ze meegaat naar de Green Rebels.
En dan komt het leven van Yanna in een stroomversnelling.
In drie woorden
meeslepend, activisme, hoopvol
In meer woorden
Yanna is een rustig meisje dat niet wil opvallen. Ze heeft een beste vriendin, Evi en Yanna doet vooral dat wat Evi zegt. Yanna weet eigenlijk niet zo goed wie ze zelf is en wat ze zelf wil, behalve dan dat ze niet wil opvallen. Als ze op school klimaatdag hebben, vertelt het stilste meisje van de klas waarom ze uit Ecuador heeft moeten vluchten en Yanna wil iets doen, ze wil naar de klimaatstaking maar Evi wil het niet dus doet ze het niet….
Maar dan ontmoet ze Lynne van de Green Rebels, een groep klimaatactivisten. Yanna voelt zich thuis bij deze groep mensen. Voor het eerst in haar leven heeft ze het gevoel dat ze iets doet dat een beetje zin heeft en bepaalt ze zelf de regels. Hier wil ze bij horen en voor het klimaat wil ze zich inzetten! Haar ‘oude’ vrienden begrijpen haar niet en als ze na een demonstratie wordt opgepakt maken haar ouders zich ook zorgen om haar. Het maakt Yanna allemaal niet uit, dit is wat zij wil en hier gaat ze voor: Yanna wil winnen van de wereld!
Behalve dat dit boek ons een kijkje geeft in het klimaatactivisme, is het ook een spannend en mooi verhaal over de zoektocht van Yanna naar zichzelf. Iets waar veel jongeren zich in zullen herkennen: onzekerheid, angst, verliefdheid, je gezien voelen. Zo knap gedaan.
Mark Boode is de auteur van Winnen van de wereld. Hij is schrijver en theaterdocent en is een van de oprichters van Teachers for Climate en lid van de raad van advies van Youth for Climate. Hij publiceerde eerder in eigen beheer de youngadultroman Vogelkinderen. Mark Boode heeft het boek opgedragen aan Pachamama, Moeder Aarde.
Het boek is opgedeeld in drie delen en aan het begin van elk deel staat een paginagrote illustratie met een citaat van een klimaatactivist. Daarnaast bevat het boek enkele kleine zwart-wit illustraties, van bijvoorbeeld de spandoeken, allemaal gemaakt door Ineke Goes.
In het nawoord komt Jesse van Schaik aan het woord. Ze is een 18-jarige klimaatactivist en legt uit waarom ze bij de klimaatbeweging actief is geworden. Ook geeft ze aan wat jij kunt doen voor onze toekomst en dat je vooral moet doen wat voor jou goed voelt, wat bij jou past. Verder bevat het boek nog 12 tips van jonge activisten en zijn websites opgenomen voor meer informatie. Tenslotte bevat het boek nog de protestsong “Do it now! Sing for the climate”
Kortom, dit is een Young Adult die indruk maakt, inspireert, binnenkomt en ontroert; voor jongeren vanaf een jaar of 15 en hun docenten. Want wat kun je naar aanleiding van dit boek mooie gesprekken voeren over de belangrijke onderwerpen die dit boek behandelt.